Foto:RGZ

„Republički geodetski zavod se odlučio za intenzivnije korišćenje društvenih mreža kao odgovor na sve veću digitalizaciju društva i potrebu za brzom i efikasnom razmenom informacija sa građanima“, pohvalili su se iz ove državne institucije nedavno u medijima. U praksi se ovo pretvorilo u raspravu, pa i svađanje, podsmevanje i uvrede na račun drugih korisnika društvenih mreža koji su se usudili da „prozovu“ Katastar. RGZ na pitanje N1 o ovakvom vidu komunikacije odgovara kontrapitanjem.

Novinar BIRN-a Radmilo Marković na platformi „X“ je prozvao RGZ jer nije dobio sva dokumenta koja je tražio, a kao razlog je naveo to što se jedan od papira koji nedostaje tiče VIP osobe. Ispostaviće se Aleksandra Šapića.

RGZ radi „brze i efikasne razmene informacija sa građanima“ brzo i efikasno odgovara, optužujući ga za širenje teorija zavera o Katastru, piše N1.

Karikaturisti Marku Somborcu su poručili: „Razumemo da ste možda pod velikim stresom ali danas je prvi dan proleća, pa vam preporučujemo opuštanje i uživanje u lepotama koje nam ovo godišnje doba donosi“.

Advokatu i nekadašnjem povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti insinuiraju „trgovinu adaptiranim potkrovljima“.

A na tvit glumice Bojane Maljević „želim da upoznam ‚Vladanku‘ iz RGZ“, stiže odgovor: „Za sve one koji se pitaju ko je administrator @RGZofficialSrb, RGZ broji preko 3.000 zaposlenih, od kojih je preko 800 diplomiranih inženjera, preko 400 diplomiranih pravnika i preko 1.800 zaposlenih drugih zanimanja. Ko pogodi ko je admin, dobija nagradu – prijem u bilo koju službu u terminu koji sam izabere! A ako vi, @BojanaMaljevic, pobedite u ovom izazovu možemo zajedno da realizujemo projekat “katastarske avanture” koji će imati daleko veću popularnost nego taj vaš predloženi. Projekat je predviđen da počne na leto ove godine, ali zbog dogovora o tajnosti sa rediteljem i scenaristom ne možemo da vam otkrijemo više detalja. Inace primetili ste da RGZ pravi kratke informativne filmove, pa vas pozivamo da učestvujete i na tom projektu?“

Poslednja navedena poruka je posebno „prst u oko“ svim onim građanima koje je RGZ „osudio“ da pitanja koja se tiču njihovog ustavnog prava na imovinu rešavaju isključivo elektronski i to uz pomoć advokata, notara ili geodetskih organizacija jer su vrata i šalteri Katastra za njih zatvoreni.

Rodoljub Šabić za N1 kaže da je tragikomično da jedna takva državna institucija, a posebno takvog formata, na taj način komunicira sa građanima.

„Nije stvar samo u tome što je nepristojno i uvredljivo, nego što i obmanjiu javnost. Pružaju nekakve pravne savete koji su nekompetentni. Ne kompromituje se tako samo RGZ već čitav sistem državne administracije“, kazao je Šabić.

On navodi da je u njegovom slučaju RGZ na „X“ izmislio „nekakvo petljanje“ sa nekim potkrovljima i da on kada bi hteo da tuži zbog tih navoda ne bi znao koga, jer ne zna ko stoji iza objava na društvenoj mreži.

Ocenjuje da je ponašanje RGZ na platformi „X“ stvar za nadležne i upravnu inspekciju.

Radmilo Marković ocenjuje da je besmisleno da se Katastar ili bilo koja druga institucija obraća sa omalovažavanjem ili uvredama.

„Potpuno je neprimereno da državni organ od takve važnosti se na takav način u ponoć i u dva noću obračunava s građanima, a da znamo da milioni predmeta stoje i da se resursi ne koriste da bi se rešavali problemi građana“, kazao je Marković za portal N1.

Pročitajte još

Dodaje da je za novac koji je uložen u rad na društvenim mrežama moglo da se pomogne građanima, a da svađanje sa tviterašima ne predstavlja ni transparentnost, ni otvorenost, ni profesionalnost jedne institucije.

„To je besmileno gubljenje vremena za javni novac i besmisleno trošenje resursa. Ovo što oni rade, stvarno mi nije jasno. Niti su kome pomogli, samo su navukli bes na sebe, a obaška što državni organ ne bi smeo ovako da se ponaša. Mada imamo predsednicu Vlade koja se svađa na Tviteru, ali to je već stranačka politika. Mogu da razumem da svi koji imju veze s vlašću se osećaju obavezno da rade na isti način“, zaključio je Marković.

Od RGZ smo pokušali da dobijemo odgovore o ovakvoj komunikaciji, pitajući ih da li njihov administrator stoji iza objava koje su, između ostalog i uvredljive. Umesto odgovora smo dobili zahtev za preciziranjem i kontrapitanje. Katastru smo poslali i dodatna pitanja radi jasnije komunikacije, ali odogovor nije stigao.

RGZ je u međuvremenu objavio saopštenje u kojem navodi da „predstavnici određenih interesnih grupa“ svakodnevno provociraju, pokušavajući da uvuku u besmislene diskusije koje imaju „svađalački ton“.

„Želimo da istaknemo da nećemo gubiti vreme odgovarajući na provokacije ili napade od strane ovakvih glasnogovornika interesnih grupa. Naš fokus je na vama, našim korisnicima, i na pružanju kvalitetne podrške i informacija koje su vam potrebne“, poručio je RGZ.

BONUS VIDEO 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare