Foto: Shutterstock

Republički fond za zdravstveno osiguranje završio je postupak javne nabavke vakcina protiv sezonskog gripa, a prema rečima direktorke Sanje Radojević Škodrić o trošku države nabavljena je četvorovalentna odnosno najkvalitetnija Sanofi Pasteur vakcina.

U skladu sa planom Instituta za javno zdravlje „Batut“ obezbeđene ukupne količine četvorovalentne vakcine protiv gripa iznose 373.360 doza, a vakcina će u Srbiju stići 1. oktobra, navodi RFZO.

Dodaje se, nakon toga, Institut za javno zdravlje „Batut“ napraviće organizaciju i distribuciju tih vakcina u skladu sa kategorijama, koje se nisu menjale.

„Po programu obavezne imunizacije definisane su kategorije koje mogu da dobiju ovu vakcinu o trošku države, a to su trudnice, stariji od 65 godina, deca starija od 6 meseci ukoliko imaju teška hronična oboljenja, članovi porodice osoba koje zbog svoje bolesti ne smeju da dobiju vakcinu, a jako su ugroženi ukoliko se razbole, zdravstveni radnici kao i svi smešteni i zaposleni u gerontološkim centrima i ustanovama socijalno- zdravstvene zaštite“, napominje se u saopštenju RFZO.

****

BONUS VIDEO: Marina Mijatović: Brojne nepravilnosti u nabavci vakcina i RTG aparata

****

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar