dijabetes
Dijabetes; Foto: LTH NHS TRUST / Sciencephoto / Profimedia

Oko 80.000 građana Srbije obolelo je od dijabetesa, a ova bolest je peti vodeći uzrok umiranja u zemlji, zbog čega je od 53 miliona sredstava, koje je država opredelila za ulaganje u inovativne terapije, gotovo polovina namenjena za lečenje dijabetičara, rekla je danas direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

Ona je to poručila na panel diskusiji „Savremeni lekovi-Novo poglavlje u lečenju dijabetesa u Srbiji“, koja je održana u Beogradu sa ciljem širenja svesti o prevenciji i značaju sprečavanja komplikacija kod dijabetesa, kao i promociji inovativnih lekova, koji će od maja biti dostupni građanima širom zemlje.

Škodrić je rekla da je Republički fond za zdravstveno osiguranje usvojio, krajem februara, novu listu lekova, na kojoj se nalazi 26 medikamenata, a gotovo polovina uloženih sredstava za nove terapije, izdvojena je za lečenje upravo ove bolesti.

Najavila je da je lista inovativnih lekova usvojena prošle nedelje i od strane Vlade Srbije, a da građani već oko polovine maja mogu da očekuju nove lekove.

„Kada su u pitanju lekovi za dijabetes i srčanu insuficijenciju, oni će biti dostupni u apotekama – građani će moći da ih podignu na recept, dok će ostali lekovi biti dostupni u zdravstvenim ustanovama“, istakla je Škodrić.

Ona je navela da je uvođenje inovativnih lekova na Listu lekova Srbije deo petogodišnjeg plana 2020/24 koje sprovodi Fond u saradnji sa Ministarstvom finansija, kako bi sve inovativne terapije bile dostupne građanima Srbije.

Naglasila je da je, ove godine, iz budzeta izdvojena do sada rekordni iznos od 53 miliona evra za inovativne lekove, te ocenila da Vlada Srbije time jasno pokazuje spremnost da radi na unapređenu zdravstvenog sistema u zemlji.

Navela je da se pored lekova za dijabetes na listi inovativnoih lekova nalaze i lekovi za brojne hronične nemaligne, ali i onkološke bolesti.

„Kada su u pitanju nemaligne bolesti tu su lekovi za hepatitis c, multiplesklerozu i srčanu imunodeficijenciju. Takođe, pacijenti oboleli od karcinoma debelog creva, dojke, jajnika, bubrega i štitaste žlezde dobiće najsavremenije lekove“, rekla je Škodrić.

Poručila je da nadležne institucije u zemlji rade sve kako bi naša zemlja išla u korak sa najnovijim genetskim istraživanjima i obezbedila građanima najsavremenije metode lečenja i medikamente.

Na konferenciji o prevenciji i unapređenu lečenja dijabetesa govorio je i endokrinolog Nebojša Lalić, koji je kazao da će inovativni lekovi umnogome doprineti sprečavanju komplikacija kod dijabetičara obolelih od dijabetesa tipa dva.

„Tip dva dijabetesa je veliki faktor rizika za nastanak brojnih komplikacija, praktično on napada sve vitalne organe u organizmu – kardiovaskularni sistem, srce i krvne sudove, bubrege, ali i jetru i krvne sudove na nogama, izazivajući dijabetetsko stopalo sa gangrenom“, objasnio je Lalić.

Prema njegovim rečima savremeni lekovi koji će biti dostupni u Srbiji, ne samo da snižavaju nivo šećera u krvi, nego i sprečavaju i usporavaju razvoj komplikacija naročito na kardiovaskularnom sistemu.

Lalić je rekao da inovativne terapije neće biti zamena za insulinsko lečenje, već će ga unaprediti i upotpuniti.

Istakao je da svaki drugi pacijent u svetu ima šećernu bolest, a da toga nije ni svestan, dok u Srbiji 36 odsto pacijenata ne zna da boluje od dijabetesa.

Poručio je da je pored unapređenja metoda lečenja dijabetesa, neophodna redovna kontrola, zdrava ishrana, kao i edukacija pacijenata, kako bi naučili da žive sa ovom bolešću, koja, ako se zapostavi, postaje „tihi ubica“.

Predsednik dijabetološkog saveza Srbije Aleksandar Opačić izrazio je zadovoljstvo što će od maja građanima Srbije obolelim od dijabetesa biti dostupni savremeni lekovi, koji ne sprečavaju dijabetes, ali uz zdrave navike usporavaju proces bolesti, i poboljšavaju kliničku sliku.

On je istakao da napredovanju bolesti unmogome doprinosi nemar pacijenata, kao i loše životne navike, te zaključio da je edukacija pacijenata od presudnog značaja u procesu lečenja dijabetesa.

BONUS VIDEO: Prof. dr Katarina Lalić i Angelina Ignjatović Svaki osmi građanin Srbije boluje od dijabetesa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar