Foto: Udruženje "Kaldrmaš"

Nema tragova zagađenja niti promene u kvalitetu vode u reci Lepenici u koju je pre šest dana, putem kišne kanalizacije, u centru grada izlivena tečnost crvene boje, navode u Institutu za javno zdravlje Kragujevac (IZJZ). Šef odeljenja ekotoksikologije Jelka Ranković kaže da rezultati analiza pokazuju da je kvalitet vode u Lepenici isti kao što je bio pre akcidenta.

Ekipe ekotoksikologije IZJZ su uzele na analizu uzorke vode iz Lepenice sa dva mesta njenog toka 12. aprila, odnosno dan posle ekološkog akcidenta. O pojavi „crvene reke“, javnost su alarmirali građani 11. aprila objavama fotografija i snimaka na društvenim mrežama.

„Očigledno je da je u pitanju bila crvena tečnost lako rastvorljiva u vodi i vrlo brzo je otišla tokom reke. Poznato je da je tečnost putem kišne kanalizacije iz Kosovske ulice izlivena u korito reke Lepenice u centru Kragujevca i to u vreme policijskog časa u subotu 11. aprila izmedju 14 i 15 časova. Tečnost se izlivala oko 30 minuta“, objasnila je Ranković.

#related-news_1

Navela je da je na osnovu svih analiza koje je obavila ekotoksikologija IZJZ utvrđeno da nema promena PH vrednosti, elektroprovodljivosti niti tragova organskih zagađivača u vodi Lepenice.

Ranković je dodala da je sa ovakvim rezultatima teško da se dokaže o kom zagađivaču je reč, ali i da istragu mogu da nastave drugi nadležni organi.

„Najverovatnije je da je neko izručio tankove sa bojom, moguće je da su to farbare ili štamparije, ali je na drugim organima da provere ko je u vreme policijskog časa imamo mogućnost da izlazi, a činjenica je i da dobro poznaje mesto gde ispušta tečnost“, rekla je Ranković.

Navela je  da je ekotoksikologija i 13. aprila uzela uzorke vode iz Lepenice na analizu posle prijave „Vodovoda“ o pojavi bele materije u reci koja protiče kroz Kragujevac.

Prema njenim rečma, i te analize potvrdile su uobičajeni kvalitet i sastav vode u Lepenici.

„Nezavisno od ovih poslednjih akcidenata, moram da kažem da prema reci Lepenici, koja nije velika, i inače imamo maćehinski odnos. Navešću samo jedan primer, imamo i snimke, da je kod mosta u Cvetojevcu zatrpana đubretom“, rekla je Ranković.

Ona smatra da nadležni treba da istraže i ove slučajeve i pronađu ko u reku baca smeće raznog porekla.