Jovan Rajić Foto:N1

Termoelektrane TENT i Kostolac emituju sumpor-dioksid koji šestostruko premašuje dozvoljene granice, kaže za N1 advokat Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) Jovan Rajić posle tužbe Višem sudu u Beogradu protiv JP Elektroprivreda Srbije.

On dodaje da se Srbija obavezala da će poštovani te granice Nacionalnim planom za smanjenje emisija kao i međunarodnim obavezama, koje je prihvatila kao članica Energetske zajednice.

„Ako ovome dodamo i izveštaje i ekspertske nalaze pulmologa i tehničkih eksperata utvrđeno je da postoji ozbiljan utcaj na zdravlje građana Srbije, Zapadnog Balkana, ali i drugih evropskih zemalja usled ovako drastično uvećanih emisija“, kaže advokat Rajić.On dodaje da 300.000 tona godišnje emituje EPS, odnosno termoelektrane kojima upravlja, a cela EU (ukupno 150 termoelektrana) emituje samo duplo više.

On dodaje da 300.000 tona godišnje emituje EPS, odnosno termoelektrane kojima upravlja, a cela EU (ukupno 150 termoelektrana) emituje samo duplo više.

„Nisam ekspert, pulmolozi su obrazložili odluku i razvoj bolesti i maligniteta, čak i kada su emisije mnogo manje od ovih. Sa druge strane, tehnički eksperti su ponudili alternative i rešenja na koji način bi EPS mogao da se uskladi sa limitima propisanim zakonima“, objašnjava advokat.

Rajić navodi da su se pre tužbe obraćali inspekcijama i da je RERI prethodno upućivao zahteve za pokretanje vanrednog inspekcijskog nadzora, kao i to da nijedan od zahteva nije realizovan niti urodio plodom.

„Agencije nisu reagovale, ispunile su samo formu, a ishod je to da nisu uradili ništa i zato je sad ova tužba podneta, tražimo od suda da EPS poštuje propise“, dodaje advokat Rajić.

On kaže da su zaključci do kojih su došli, pre svega pulmolog Dragana Jovanović, profesor Medicinskog fakulteta u penziji da je uticaj sumpor-diokisa na zdravlje ljudi izuzetno loš.

„Ispitivan je uticaj odnosno izloženost sumpor-dioksidu u roku od 24 sata i dugoročna izlozenost veća od 24h. Zaključak je da i u mnogo manjoj izloženosti dolazi do ozbiljnih zdravstvenih tegoba i smrtnih ishoda“, kaže Rajić i dodaje podatak SZO da u Srbiji od aero-zarađenja godišnje umre 6.400 ljudi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar