Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U podne će u Beogradu, na trgu Slavija, početi protest zbog zagađenja vazduha u Srbiji, a organizuje ga grupa građana Eko straža. Kolona će sa Slavije krenuti niz Nemanjinu do zgrade Vlade gde će građani ostaviti zahteve za usvajanje mera protiv zagađenja vazduha i adekvatnog informisanja javnosti o tom problemu koji ugrožava zdravlje i živote.

Kako su napomenuli organizatori, protest je građanski, nepolitički i podrazumeva poštovanje epidemioloških mera.

„Ljudi, sugrađani, mame, tate, bake, deke, omladino: izloženi smo ogromnom dugoročnom uticaju zagađenog vazduha, svi mi koliko nas je ovde u Republici Srbiji, malo manje od sedam miliona. Svi dišemo isti vazduh i niko nije amnestiran od problema. Vlada Srbije, ustavobranitelji i donosioci odluka su u prekršaju Ustava konkretno Član 74 koji izričito kaže da svi imamo pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju. Vlada Srbije i njene istitucije su dužne po Ustavu Srbije da nam to i obezbede. Pošto se njihova pravna obaveza ne ispunjava, naša je moralna obaveza da u vidu protesta tražimo od gore navedenih da momenalno preuzmu obavezu o zaštiti zdravlja građana“, navodi se u pozivu objavljenom na Fejsbuku.

Prijavljen je protest povodom zagadjenja vazduha u Republici Srbiji. Protest će se održati u nedelju 10. januara u 12…

Posted by Eko straža on Понедељак, 28. децембар 2020.

Dodaje se da je u toku opšti rat protiv prirode i zdravlja građana.

A za učesnike protesta važe sledeća uputsva:

– Obavezno nošenje maski i distanca od 2 metra, neće biti govora ni bine da ne bi došlo do sabijanja građana u masu, tako da će svi imati opciju da se udaljite na sigurnu distancu.

– Pozivamo da ljudi dođu u svojstvu građana, ukoliko se pojave politički transparenti smatraćemo da je ista politička organizacija došla sa namerom da upropasti i prisvoji protest ili je namerno infiltrirana da razvodni i marginalizuje brigu građana.

– Svaki vid protivzakonitih i vandalskih aktivnosti će se smatrati namernim potpirivanjem mirnog protesta građana koji suštinski traže samo zdravo mesto za život. Svaki oblik isticanja rasne, verske ili bilo kakve druge netrpeljivosti smatraće se namernim stvaranjem incidenata kako bi umanjio problem zagađenja.

– Protest je u ime svih građana Srbije, ne u ime građana Beograda. Protesti su i u ime Novog Sada, Niša, Bora, Valjeva, Užica, Kragujevca, Kraljeva, Novog Pazara, Zrenjanina, Subotice, Smedereva i svih ostalih gradova ali i malih mesta, pogotovo njih. Svih vera i svih narodnosti!

Eko straža neće doći ni sa jednim svojim obeležjem i odriče se bilo kakve promocije ili skupljanja poena, tehnički neko je morao da prijavi protest u ime svih građana i tu se završava. Ukoliko ne pozovemo lično druge inicijative to je samo tehničko pitanje – svi su pozvani. Pogotovo druge građanske inicijative, ekološke formalne i neformalne grupe, sindikati, stručna javnost, zdravstveni radnici…

Kako je najavljeno, oko 12 i 15 predviđena je šetnja Nemanjinom do zgrade Vlade Srbije.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Ponesite neke transparente, ušarenite se, idemo da slavimo život. Ako budemo imali sreće prognoza će biti ispravna i u nedelju ujutro pašće prvi sneg! Oko 12 i 30 okupljenima će se obratiti: Ekološki aktivista Bojan Simišić, doktor fizičke hemije i naučni savetnik na institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju dr Dragana Đorđević, kao i vanredni profesor i istraživač na Fizičkom fakultetu, Institutu za meteorologiju Vladimir Đurđević.

Skup će biti završen simboličnim kačenjem zahteva na vrata Vlade Srbije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare