Olivera Zekić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) ne očekuje da će u postupku dodele nacionalnih frekvencija biti uočene bilo kakve neregularnosti da bi se taj postupak prekinuo i ponovio, a članovi tog tela ističu da će sve biti završeno na vreme, pre 4. avgusta, kako bi i preduzeće Emisiona tehnika i veze završilo svoj deo posla, piše danas Demostat.

Četiri komercijalne televizije – Prva, B92, Pink i Hepi, imaju dozvolu da emituju program na celoj teritoriji Srbije i njihove osmogodišnje dozvole, koje su do sada jednom produžene, ističu 4. avgusta, do kada bi REM trebalo da dodeli nove, podseća Demostat.

Na konkurs, koji je zatvoren 20. juna, prijavilo se 14 televizija – Pink, Hepi, Vesti, BK, Una, Nova S, N1, Prva, B92, Kopernikus, TV2, TV K1, TV Tanjug i Kurir TV.

Potom će biti organizovana sednica Saveta REM, na kojoj će članovi tajnim glasanje odlučivati o tome koji kandidati ispunjavaju uslove i ko će dobiti frekvenciju.

Ako bi se dogodilo da se postupak dodele dozvola za nacionalnu frekvenciju ne završi do 4. avgusta, nijedna televizija ne bi mogla legalno da emituje program na celoj teritoriji Srbije.

Kada jednoj televiziji koja je imala nacionalnu frekvenciju dozvola istekne, a ne dobije novu, ona mora da obustavi emitovanje programa i ukoliko to ne uradi, REM zahteva od operatora da prekine distribuciju sadržaja.

Televizije Pink, Happy, Prva i B92 ne bi u tom slučaju nestale i sa kabla, jer imaju dozvole za kablovsko emitovanje koje ističu tokom 2024. i 2025. godine.

Te dozvole se produžavaju na osnovu zahteva, a ne putem javnog konkursa.

Prvi konkurs za dodelu frekvencija za televizijsko i radio emitovanje raspisan je 2006. godine i tada je odlučeno da se dodeli pet televizijskih frekvencija za nacionalnu pokrivenost.

Tada su dozvole dobile B92, Pink, Fox (sada Prva), Avala i Hepi, podseća Demostat.

Televiziji Avala je oduzeta frekvencija 2012. godine, dok su ostalim televizijama dozvole produžene do ove godine.

Za preostalu, petu dozvolu konkurs je raspisan dva puta 2013. godine, ali nijedan od kandidata, TV Nova i TV Kopernikus, nije dobio dovoljan broj glasova.

Na konkurs 2018. godine su se prijavili Studio B, Kopernikus i BK Telekom, ali nisu ispunili potrebne uslove, a ove godine na konkurs uopšte nije uvrštena peta frekvencija.

BONUS VIDEO – Razgovor članova Regulatornog tela za elektronske medije sa predstavnicima Happy TV, jednom od četrnaest televizija kandidata za nacionalne fekvencije 

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar