Foto: Shutterstock

Da bi njena deca išla na sedmodnevnu rekreativnu nastavu na Taru čija je cena 34.600 dinara, Jelena Šantić iz beogradskog naselja Borča morala je da uzme "malu" pozajmicu od banke. Dvoje đaka, drugi i četvrti razred, dve rekreativne nastave, pa je za ovu majku ponuda od škole bila veliki finansijski "zalogaj", jer pored rata za rekreativnu nastavu, potrebno je kupiti i platiti milion "sitnica" sa spiska koji je dobila od učiteljice.

„Ne mogu da im kažem: nećete ići na rekreativnu, iako će nas cela eksurzija koštati skoro pa 1.000 evra. Dobili smo spisak od učiteljica i na njemu piše: higijena, a tu spadaju šampon, sapun, pasta za zube, četkica, labelo, krema za lice, vlažne maramice, kese za prljavi veš. Sve to moram da kupim i to puta dva. Što se tiče odeće, moram i Milici i Milošu ponoviti trenerku, patike i makar pidžamu. Pa i mi smo tako kad smo išli u školu“, kaže ona za Nova.rs.

Kako dalje objašnjava, na Savetu roditelja su predložene tri ponude, pa se roditelji dogovaraju koja je najpristupačnija.

„Znate kako to funkcioniše? Ako se složi većina roditelja, to je to. A tako nije u redu. Treba od starta „oboriti“ ponude i tražiti da iznesu nove, jeftinije, jer nerealno je da su za godinu dana toliko skočile“, priča Jelena i dodaje da je rekretivna nastava ove godine skoro 100 evra skuplja nego prošle.

Slična situacija dogodila se nedavno i u beogradskoj školi „Jovan Dučić“, kada su roditeljima stigle ponude za rekreativnu nastavu na Zlatibor u trajanju od sedam dana, šest noćenja, a po ceni od 38.000 dinara, što je zaista više nego prošle godine.

Foto: Hideo Kurihara/Alamy/Alamy/Chris Cooper-Smith Alamy /Alamy /Profimedia/Shutterstock/Nova.rs

Otac čije dete ide u ovu školu kaže za Nova.rs da su svi roditelji burno reagovali skočivši kako je moguće da je cena tolika.

„Šta će biti kad krenu u srednju školu? Koliko će onda koštati, 500 evra, samo rekreativna, bez ostalih dodataka? Mog brata sin ide u Osnovnu školu „Branko Radičević“ i oni su isto dobili Zlatibor, isto sedam dana, šest noćenja, a cena još i veća, 42.000 dinara. Zaista neverovatno“, kaže ovaj otac.

Da je i vrtićima slučna situacija, svedoči majka Sanja Šotra koja je ostala zatečena porukom na viberu koju su svi roditelji dobili, a u vezi realizacije rekreativne nastave za decu od pet godina, takozvana Srednja grupa.

„Poštovani roditelji, otvorene su ponude vezano za izlete i zimovanja. Na tender se prijavila samo jedna grupa. Ponude za zimovanja su: Kopaonik, hotel Junior i Srebrna lisica, cena aranžmana za šest noćenja sedam dana je 29.430.

Prvo dete plaća punu cenu, drugo dete 22.850 dinara, a treće dete ide gratis. Zimovanje bi bilo u periodu od decembra do marta 2023. godine. Plaćanje u šest mesečnih rata“, ovako je poruka za roditelje, a bila je i ponuda za Divčibare, sedam dana, šest noćenja za 22.000 dinara.

Dragana Soćanin iz Udruženja „Roditelj“ kaže za Nova.rs da Savet roditelja odlučuje o najjeftinijoj ponudi agencije koju škola dobije, ali, kako dodaje, više nema najjeftinije ponude.

„Cene su otišle u nebesa. Poznate su dnevnice nastavnicima, a ostalo? Gde, zapravo, odu sve te pare? D ali je moguće da hotel toliko uzme? Sce te stavke koje formiraju ukupnu cenu, mogu a budu znatno manje i da roditelji ne moraju da se hvataju za glavu kad im dete iz škole donese papir da potpišu saglasnost za rekreativnu. Ne možeš ni da ga ne pustiš, ali vala, nije ni jednostavno samo potpisati, pa posle plaćati mesečno, pored svih ostalih dažbina i finansijskih obaveza“, kaže Dragana čije Udruženje svakodnevno prima pozive očajnih roditelja zbog papreno skupih izleta, ekskurzija i rekreativnih nastava.

Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija objašnjava za Nova.rs da postoji pravilnik Ministarstva prosvete, nauke i tehnloškog razvoja kako i na koji način se organizuju ekskurzije i rekreativne nastave.

„Postoji značajan broj obaveza koje agencija mora da ispoštuje kao što su lekar koji ide sa đacima, vođa puta, nastavnici koji imaju svoje dnevnice, a na sve to se plaćaju porezi i doprinosu koji nisu manji nego otprilike 60 odsto“.

Seničić dodaje i da roditelji u svakom trenutku mogu da traže od agencije koju su izabrali na javnoj nabavci, traže otvorenu kalkulaciju koliko šta košta.

„Oni mogu da vide koliko košta prevoz, koliko ima gratis mesta, koliki su troškovi dnevnica, koliko agencija zarađuje. Roditelji zapravo plaćaju obroke i noćenje i za lekara i za vođu puta i za dva-tri nastavnika, koliko ih već ide, a to sve povećava cenu“, ističe naš sagovornik.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar