Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Glavni gradski ubranista Marko Stojčić najavio je danas rekonstrukciju Ulice kneza Miloša i dodao da će ona biti rađena po ugledu na pariski Šanzelize.

Kako je Stojčić rekao za TV K1 ova ulica treba da dobije jednu saobraćajnu traku više, odnosno tri trake po smeru, drvored i adekvatan prostor za pešake, prenosi Beoinfo.

Stojčić je naveo da je prema svim analizama i studijama najopterećeniji pravac u glavnom gradu Bulevar vojvode Mišića, zbog čega je vrlo jasno bilo kuda treba da se kreće prva linija metroa. Deo Makiškog polja planiran je za stanogradnju, deo za komercijalne aktivnosti, a deo za privredne aktivnosti, a kako je pojasnio Stojčić, vlasnici su starosedeoci. Dakle, na tom prostoru gradiće ili sadašnji vlasnici parcela ili oni kojima parcelu budu prodali.

„Grad će izgraditi najznačajniju saobraćajnicu koja će prolaziti po sredini, kako bi čitav prostor mogao da se razvija“, naveo je Stojčić.

Glavni urbanista je najavio da bi Generalni urbanistički plan trebalo da bude završen naredne godine i izneo ocenu da ozbiljan plan nije postojao, osim GUP-a iz 1972. godine, koji je sprovođen do početka osamdesetih. Nakon toga bila je „ogromna pukotina”, bez prave strategije, i svi su bili ili nesprovodljivi ili amaterski.

„Metro je rezultat ogromnog broja studija i svi relevantni evropski stručnjaci učestvovali su u izradi finalnog dokumenta“, zaključio je Stojčić.

Bonus video – Rafael Santi rekonstrukcija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare