Foto:Damir Bećirbašić

Korito reke Gračanice, koja teče blizu Prijepolja, kroz predeo izuzetnih odlika „Kamena gora“ i formira živopisnu klisuru, krajem prošle godine ostalo je suvo. To je prvo dokumentovao aktivista Damir Bećirbašić iz Prijepolja, a zatim potvrdila i vodna inspektorka. Razlog je zatvaranje ribljih staza daskama na vodozahvatima tri male hidroelektrane. Investitor je na taj način svu vodu iz Gračanice preusmerio u cevi, ne mareći za živi svet u njoj. U pitanju je krivično delo smatraju iz organizacije „Libergraf“ iz Užica i inicijative „Zaštitimo reke Prijepolja“, zbog čega su protiv odgovornih podneli prijave.

Aktivista inicijative „Zaštitimo reke Prijepolja“ Damir Bećirbašić čuo je mnoge priče o tome da je korito reke Gračanice, u delu između malih hidroelektrana „Orlić“, „Vukovo brdo“ i „Seoce“, često suvo. Iako je, kaže, bilo izvesno da reka nije u dobrom stanju, nije mogao da poveruje da je toliko loše. Zato je krajem novembra prošle godine rešio da „glasine“ proveri.

– Vlasnik MHE „Seoce“ kupio je nekoliko imanja okolo i ogradio da elektrani ne bi moglo da se priđe. Morao sam dugo da obilazim. Kad sam stigao do korita video sam da reke uopšte nema. Sve tri hidroelektrane su radile, a korito je bilo prazno. Riblje staze su bile potpuno nefunkcionalne, bile su pregrađene i uopšte nije bilo vode u njima – priseća se Bećirbašić.

Foto:Damir Bećirbašić

Sve ovo zabeležio je na fotografijama i video snimcima, uključujući i vodu u rečnom koritu nakon poslednje elektrane u nizu, tj. nakon njenog ispuštanja iz cevi. Zatim je sve prijavio vodnoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva, i poljoprivrede.

Suvo korito

Vodna inspektorka, koja je izašla na teren 3. decembra, utvrdila je da je i 10 dana nakon toga korito ostalo prazno.

Pročitajte još

„U momentu inspekcijskog nadzora dana 3.11.2023. godine u 11.23 časova predmetna MHE „Vukovo brdo“ je u režimu rada, tj. vrši se zahvatanje vode iz vodotoka reke Gračanica, vrši se proizvodnja električne energije, konstatovan je protok vode kroz turbinu. Nije utvrđen protok vode preko riblje staze. Riblja staza predmetne MHE je suva. Tokom nadzora utvrđeno je da je na riblju stazu postavljena drvena pregrada dimenzija dužine oko 70 cm i visine oko 10 cm, koja sprečava protok vode preko iste, i sva voda koja je dolazila usmerena je na vodozahvat predmetne MHE“, navedeno je u zapisniku o inspekcijskom nadzoru koji poseduje naša redakcija. Inspektorka je istog dana konstatovala da je i kod elektrana „Orlić i „Seoce“ „na riblju stazu postavljena drvena pregrada“ zbog čega je staza suva. U tom momentu ove dve hidroelektrane nisu radile.

Zbog opisanog stanja reke organizacija „Libergraf“ i inicijativa „Zaštitimo reke Prijepolja“ podnele su krivičnu prijavu protiv odgovornih u privrednom društvu „15. avgust“ u okviru kog posluju ove MHE. U pitanju je, smatraju, krivično delo oštećenja životne sredine.

Foto:Damir Bećirbašić

„Investitor je prekršio uslove „Srbijavoda“ o obezbeđivanju minimalnog održivog protoka. Takođe je prekršio uslove zaštite prirode, koje je izdao Zavod za zaštitu prirode. U njima jasno piše da nesmetano funkcionisanje riblјe staze ima prioritet u odnosu na proizvodnju električne energije, kao i da u slučaju minimalnih održivih protoka rad turbina mora da bude obustavljen kako bi u ribljoj stazi bilo dovoljno vode“, kaže za „Novu“ Vladan Sinđić iz „Libergrafa“.

On ocenjuje da je „investitor namerno ubacio svu vodu u cevi da bi proizvodio onoliko električne energije koliko je bilo moguće u tom momentu“.

Zaštićen predeo

Bećirbašić svedoči i da je, u praznom koritu reke, na mestu gde bi trebalo da postoji biološki minimum protoka vode, video grane visoke oko jednog metra.

„Znači da tu vode nije bilo već neko vreme pre mog dolaska. Još na to treba dodati 10 dana do dolaska inspektorke, što je i samo dovoljno. Ako 10 dana nema vode tu više nema ni riba, ni žaba ni rakova. Bilo je baš potresno to što sam video“, ističe.

Foto:Damir Bećirbašić

Gračanica je, objašnjava, malo veća od ostalih pritoka Lima, zbog čega su u nju ulazile pastrmke i druge veće ribe da se mreste. Sada, kad više od polovine njenog toka od oko 10 kilometara završava u cevima, to više nije moguće.

Da sve bude još tužnije, dve od tri male hidroelektrane na Gračanici nalaze se na području predela izuzetnih odlika „Kamena Gora“, lokalitetu „Kruševo i klisura reke Gračanice“ koje uživa drugi stepen zaštite. A šta je to na njemu vredno, piše u Uredbi o proglašenju predela izuzetnih odlika „Kamena Gora“: „Klisura je prirodni refugijum biljnog i životinjskog sveta (teritorija na kojoj su biljne i životinjske vrste preživele ekološki, klimatski nepovoljan period u kom su iščezle na ostalim prostranstvima, prim aut.) i predeo izuzetnih prirodnih vrednosti.

„Izuzetno je lepo. Ima puno malih vodopada, slapova. Netaknuta šuma. Voda na izvoru reke je odličnog kvaliteta, može da se pije. Umesto da sve to privlači turiste imamo prazno korito. Šteta je što je to napravljeno“, priča aktivista iz Prijepolja.

Zbog ugrožavanja zaštićenog područja organizacija „Polekol“ (Inicijativa Pravo na vodu) podnela je Zavodu za zaštitu prirode zahtev za postupak vanrednog vršenja stručnog nadzora na predelu „Kamena gora“, posebno u odnosu na reku Gračanicu kao izdvojenu celinu, jer smatraju da upravlјač JP „Srbijašume“ nije zaštitio ovo prirodno dobro na adekvatan način iako je bio dužan da to uradi.

„Libergraf, inicijativa „Zaštitimo reke Prijepolja“ i Polekol zahtevaju od institucijama da hitno postupe po podnetim predstavkama, zaštite reku Gračanicu i u skladu sa zakonom kazne investitora. Ujedno apelujemo i na opštinu Prijepolje da, po ugledu na brojne druge lokalne samouprave, zabrane gradnju malih hidroelektrana na svojoj teritoriji“, poručuje pravnik Inicijative „Pravo na vodu“ Strahinja Macić.

Foto:Damir Bećirbašić

Vlasnik MHE hapšen u Crnoj Gori

Mala hidroelektrana „Seoce“, kako je utvrdio BIRN, počela je da radi 2016, iste godine kada je njen vlasnik, građevinski preduzetnik Branislav Savić – Gugi, uhapšen u Crnoj Gori zbog upletenosti u višemilionsku aferu sa nekretninama, u javnosti poznate kao „Afera Budva“. Ova afera označila je i kraj političke karijere Svetozara Marovića, bivšeg predsednika državne zajednice Srbija i Crna Gora i dugogodišnjeg drugog najmoćnijeg čoveka u Crnoj Gori. Savić je vlasnik i ostale dve MHE na reci Gračanici.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare