Reforma obrazovanja na čekanju: Sudbina nove državne mature

Društvo 04. jan. 202120:20 > 20:21
Podeli:
Foto: Nemanja Jovanović

Projekat državne mature, koji je najavljivan kao novi standard i prekretnica u obrazovanju, trebalo je da zvanično počne i bude uveden od 2022. godine, ali će, po svemu sudeći, biti odložen. Prema vestima koje stižu iz Ministarstva prosvete, državnu maturu odlaže korona. Inače, ovaj projekat finansira EU sa oko 3,7 miliona evra, a tokom oktobra je već bio pilotiran u pojedinim srednjim školama. Na njemu je zdušno radio nekadašnji ministar Mladen Šarčević, koji sada, sa pozicije savetnika predsednika Srbije, ne želi da komentariše odlaganje i moguće posledice.

„Jedan od novih standarda koji se uvode u Srbiji projekat državne mature, koji se zasniva na unapređenju kvaliteta obrazovanja uvođenjem završnih ispita na kraju srednjeg obrazovanja“, bio je optimističan Šarčević u oktobru protekle 2020. Tada je još uvek bio ministar prosvete, ubrzo zatim ga je zamenio Branko Ružić. Ipak, Šarčević nije ostao bez uhlebljenja, pa je sada na funkciji savetnika predsednika Srbije i bavi se strateškim i reformskim pitanjima u oblasti obrazovanja.

Danas, na naše pitanje i molbu da prokomentariše najavljeno odlaganje državne mature i posledice koje bi to moglo da ima, odgovara šturo i kratko: „Ne bih da komentarišem…“. Nama „običnim smrtnicima“ se čini da bi baš trebalo da odgovor, jer je reč o bitnoj temi za oblast i funkciju na kojoj se trenutno nalazi.

Sa druge strane, Šarčevićev naslednik na ministarskoj funciji, Branko Ružić „formirao je radnu grupu koja će u kontinuitetu raditi na ispunjavanju uslova za održavanje državne mature, koja se očekuje godinu dana kasnije nego što je prvobitno najavljeno“.

„Već smo u komunikaciji i sagledavamo i dogovaramo sve aspekte ove promene. Svaki krupan reformski korak zahteva vreme i kvalitetno pilotiranje, kao i aktivno učešće svih relevantnih aktera. Formirali smo radnu grupu koja će u kontinuitetu pratiti pripremu svake od faza državne mature i uskoro ćemo objaviti kada je pogodan trenutak da se ona uvede u naš obrazovni sistem. Gotovo je izvesno da kako zbog okolnosti u kojima se naše društvo našlo pod uticajem korone, ali i zbog još potrebnih trijaža, državna matura neće biti uvedena 2022“, kaže ministar Ružić, a prenosi Blic.

Podrška prosvetara 

Forum beogradskih gimnazija (FBG) saopštio je danas da podržava najavljenu odluku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja o odlaganju uvođenja državne mature, koja je trebalo da startuje od 2022. godine.

„Forum beogradskih gimnazija je i ranije ukazivao da u Srbiji trenutno ne postoje uslovi za realizaciju državne mature. Imajući u vidu okolnosti nastale usled epidemije koronavirusa, kao i činjenice da je od najave uvođenja mature do danas malo toga urađena na njenoj implementaciji, smatramo da je odluka Ministarstva, koju je najavio ministar Ružić jedina logična“, saopšteno je.

Forum je istakao da je pre najave novog datuma uvođenja potrebno, pre svega, sistemski rešiti probleme u vezi sa polaganjem, kao što je dogovor sa fakultetima u smislu priznavanja rezultata umesto prijemnog ispita, obezbeđivanje neophodnih uslova za njeno polaganje kako bi sve moguće zloupotrebe bile sprečene ili bar svedene na minimum, kao i njeno temljno pilotiranje.

Kako je sve bilo zamišljeno
Foto: Shutterstock

Nakon prvog pilotiranja ovog projekta u oktobru prošle godine bilo je predviđeno još jedno u maju 2021.

Naime, novi koncept mature je predviđao da ona ima dva dela – obavezni i izborni. Obavezni polažu svi učenici i taj ispit se sastoji iz tri predmeta. To su srpski jezik i književnost, odnosno maternji jezik za pripadnike nacionlanuh manjina. Kao drugi predmet tu je matematika i treći ispit je iz redova opšteobrazovnih predmeta – strani jezici, biololgija, hemija, fizika, geografija, istorija.

Od izbornih predmeta, ali i samog nivoa testova koje đak odabere, zavisiće i njegovo dalje školovanje i mogućnosti za upis fakulteta. Osim sertifikata o završenoj srednjoj školi, državna matura ima i kvalifikacionu ulogu.

Fakulteti su ti koji na kraju treba da formiraju kriterijume o tome koji će predmeti biti ulaznica za studiranje, kao i koji nivo testova i postignuća će biti potreban.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar