Foto: Ilustracija / Beoinfo

Izveštaj o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom u Republici Srbiji u 2021. godini, koje je objavilo Ministarstvo za zaštitu životne sredine, pokazuje da se od materijala koji se koriste za ambalažu za piće u najvećem procentu reciklira metal, čak 71,9 odsto, zatim staklo 44,8 odsto i na kraju plastika 37,5 odsto.

Vrlo slični podaci objavljeni su 14. decembra, u najnovijem izveštaju Metal Packaging Europe i European Aluminium za 2020. godinu, koji pokazuje da je ukupna stopa recikliranja aluminijumskih limenki za piće, u okviru Evropske Unije, Velike Britanije, Švajcarske, Norveške i Islanda, u 2020. godini iznosi 73 odsto (72,8 odsto). Ovaj izveštaj zasniva se na novoj zakonskoj regulativi u EU koja efikasnije i preciznije kontroliše količinu reciklirane ambalaže, a metalska industrija je jedina koja je zvanično objavila podatke.

Zabeležen je pad od samo 3 odsto u odnosu na 2019. i rast od 9 odsto potrošenih limenki. Ukupan iznos recikliranog aluminijuma iz limenki dostigao je rekordni nivo od 510.000 tona, što je povećanje veće od 20.000 tona u odnosu na prethodnu godinu.

Pročitajte još:

Emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG) smanjena je za 4,2 miliona tona CO2 što je ekvivalentno količini emisija GHG proizvodi evropski grad od skoro pola miliona stanovnika poput Tuluza ili Gdanjska1.

„Srbija se u oblasti zaštite životne sredine suočava sa izazovom da do 2030. ispuni ciljeve Evropske unije koji je obavezuju da reciklira 85 odsto otpada od kartona i papira, 75 odsto od stakla, 60 odsto od aluminijuma i 55 odsto plastičnog otpada. Da bi dostigla zacrtane količine treba odabrati najbolji način prikupljanja otpada. Najnovija istraživanja pokazuju da je Depozitni sistem za povrat ambalaže (Deposit Return Sistem – DRS) najefikasniji i da ga treba kombinovati sa ostalim metodama poput EPR u koji su uključeni građani u sam proces razvrstavanja i odlaganja, dok depozitni im omogućava da za svaku vraćenu ambalažu dobiju određenu svota novca nazad“, izjavila je Jelena Petljanski Kiš, Regionalni menadžer za održivost i javne poslove Ball Beverage Packaging Europe.

„U Srbiji je rad na dopunama i izmenama Strategije upravljanja otpadom u toku i u njega treba uključiti sve one na koje će novi pravilnik odnositi, pre svega proizvođače amabalaže jer oni neretko imaju i najviše iskustva u ovoj oblasti“, dodala je ona.

Većina članica EU izveštava od sada u skladu sa novom regulativom koja u obzira uzima podatke prilikom ulaska u reciklažni objekat, a ne podatke o sakupljanoj ambalaži što se ranije računalo. Ovo je rezultiralo padom recikliranog ambalažnog materijala, ali je pokazalo precizniju sliku o stvarnoj količini reciklirane ambalaže.

„U potpunosti podržavamo nova pravila EU o izveštavanju o reciklaži, jer ona mere ‘stvarno’ recikliranje i sa zadovoljstvom primećujemo da je ovo rezultiralo malim i verovatno privremenim padom stope recikliranja aluminijumskih limenki. Aluminijumska limenka za piće već ispunjava najviše performanse recikliranja od 95 odsto kako je predloženo u novom nacrtu Uredbe o ambalaži i ambalažnom otpadu“, rekao je Leoni Knok-Pibles, izvršni direktor kompanije Metal Packaging Europe.

On je dodao da je aluminijumska limenka za piće ambalaža koja je potpuno održiva i može da se reciklira neograničen broj puta sa minimalnim gubicima.

„Verujemo da ćemo do 2030. godine uspeti da recikliramo 100 odsto proizvedenih limenki“, istakao je on.

Marten Laberton, direktor Packaging Group-a u okviru European Aluminium-a je rekao da se sve više država okreće depozitnom sistemu za povrat ambalaže, koji omogućava da se limenka direktno pretopi u limenku, što obezbeđuje maksimalnu ekološku korist.

On je rekao da pozdravlja obavezu, u okviru predloga nove regulative EU, koja predviđa prikupljanje najmanje 90 odsto ambalažnog pakovanja u cilju reciklaže, po preporuci putem Depozitnog sistema za povrat ambalaže.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar