Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Globaltel je početkom aprila počeo da u Beogradu postavlja posebne mašine za prikupljanje ambalažnog otpada – reciklomate, što je građanima otvorilo mogućnost da ambalažni otpad, bilo da je u pitanju staklo, aluminijum, plastika ili tetrapak. Iz firme Globaltel, koja je njihov vlasnik, za "Novu" objašnjavaju gde otapad koji građani ubacuju u reciklomate završava.

Zbog toga što se u aparatima uvek nađe i malo neodgovarajućeg otpada, kompanija Sekopak koja je registrovana za prikupljanje reciklažnog ambalažnog otpada materijal prvo nosi u reciklažni u centar na dodatnu selekciju, nakon čega svaka vrsta otpada ima sopstveni put do novog oblika i upotrebe, objašnjavaju iz Globaltela.

Pet boce se pretvaraju pet flekice

Pet boce se nakon selekcije baliraju i šalju kod reciklera, koji ima važeću dozvolu, na preradu. Dobijeni proizvod naziva se pet flekica i ima široku primenu u mnogim industrijama.

Aluminijum se reciklira 100 odsto

Kragujevac reciklomat
Otvaranje reciklomata u Kragujevcu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Aluminijumske limenke se takođe baliraju i predaju ili lokalnim operaterima ili se izvoze na reciklažu. Aluminijum je materijal koji je 100 odsto reciklabilan pa se od stare limenke kroz proces topljenja dobija nova.

Staklo se izvozi

Staklo se nakon selekcije odlaže u velike džambo džakove ili kontejnere i izvozi na reciklažu, dok mali deo ostaje da se reciklira u Srbiji. Staklo je materijal koji je 100 odsto reciklabilan i dobija se nova staklena boca od stare procesom topljenja i duvanja. U modernizovanim fabrikama ovaj proces je standardizovan i u našem okruženju su takve fabrike u Hrvatskoj i Bugarskoj.

Od tetra paka se prave termo izolacione ploče i ubrusi

Upotrebljena Tetra Pak ambalaža nakon selekcije se balira i šalje kod reciklera. U Srbiji postoje dva reciklera, jedan od ovog materijala pravi termo izolacione ploče, a drugi izdvaja papirnu komponentu za proizvodnju recikliranih ubrusa toaletnog papira i granule poli-aluminata koji ima široku primenu u raznim industrijama.

Povezane vesti:

Iako se u Srbiji reciklira svega oko 5 odsto komunalnog otpada, kad je u pitanju reciklaža ambalažnog otpada, situacija je značajno bolja.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine u toku prošle godine na tržište Srbije ostavljeno je ukupno 362.236 tona ambalažnog otpada od čega je 226.020 tona ponovno iskorišćeno, od toga 216.711 tona predato na reciklažu. To znači da je u Srbiji u prošloj godini ponovo iskorišćeno čak 62,6 odsto ambalažnog otpada, od čega je 60,0 odsto reciklirano.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar