Foto: Nemanja Jovanović

Prvi završni testovi za male maturante pred đake stižu prekosutra, 23. juna. Biće to testovi iz srpskog jezika, koji prema običaju predstavljaju izazov maturantima, ali ove će im godine posao biti makar malo olakšan zbog nešto drugačije "strukture" testova.

To je u intervjuu za Nova.rs otkrio ministar prosvete Branko Ružić:

„Male maturante očekuje završni ispit u osnovnom obrazovanju 23,24. i 25. juna i važno je da bez tenzije pristupe polaganju. U sredu, 23. juna mali maturanti polažu test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, u četvrtak, 24 . juna test iz matematike, a u petak, 25. juna- kombinovani test. Sve je spremno i sprovodi se po planu. Za pripremu pitanja, kao i svake godine, zadužen je Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Ovogodišnji testovi biće prilagođeni nastavnim sadržajima koji su obrađeni“, rekao je Ružić.

Zatim je najavio olakšavajuću okolnosti:

„Olakšavajuća okolnost za učenike je veći broj pitanja gde treba da zaokruže neki od ponuđenih odgovora. Važno je da se škole, pri organizaciji završnog ispita, pridržavaju propisanih epidemioloških mera i stručnog uputstva“, dodao je on.

kompletan intervju sa ministrom moći ćete da čitate na portalu Nova.rs.

Podsećamo, ministar prosvete Branko Ružić izjavio je nedavno u Novom danu da će „deci biti lakša mala matura“, a da je, prema njegovom mišljenju, „netačno da je čitava školska godina izgubljena“. Dodao je da je razmatrana mogućnost da ne bude kombinovanog testa, ali da se došlo do zaključka da za tim nema potrebe.

Govoreći o popuštanju mera, ističe da ono što je sada aktuelno su maturske večeri i organizovanje nastave u prirodi.

„Uveren sam da ćemo iznaći neki model sa zdravstvenim delom Kriznog štaba i da ćemo doći do nekog rešenja koje će obradovati i roditelje i decu“, kaže ministar.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar