Foto: Nova.rs

Binomi, polinomi i kvadriranje i geometrija, danas su "titrali" pred očima malih maturanata nakon završenog polaganja testova iz matematike. Osmaci sa kojima smo razgovarali ugalavnom kažu da je matematika bila teža od jučerašnjeg testa iz srpskog, a najviše problema su im zadala poslednja tri zadatka u kojima je trebalo rešiti malo komplikovanije matematičke izraze i jednačine.

Ekipa Nova.rs danas je obišla novobeogradsku Osnovnu školu „Jovan Dučić“ u kojoj je testove polagalo 64 osmaka. Nakon dvočasovnog polaganja i rešavanja ukupno 20 zadataka i matematike – neki su zadovoljni svojim uspehom, a neki priznaju da je moglo i bolje. Ima i onih koji kažu da su se nadali tome da će zbog korone ove godine proći bez polaganja male mature. Ipak, shvatili su da će morati da rešavaju testove, pa su poslednjih dana prionuli na vežbanje zadataka.

„Uopšte nisam za matematiku. Srpski je bio lakši, ja nisam prirodnjak. Prirodne nauke mi nikad nisu išle. Iz matematike ću izvući nekih desetak bodova, skromno. Geometrija mi je bila najteža“, priča nam buduće stomatološka sestra Anastasija.

Njen školski drug se slaže sa njom.

„Bilo je teško, srpski je bio duplo lakši, ipak je to maternji jezik. Danas je bilo geometrije, ali i nekih iskaza koji su zahtevali dosta razmišljanja. Očekujem da ću imati oko devet-deset bodova“, priča nam Đorđe.

Karlo nam priznaje da je imao tremu.

„Malo je bilo na početku neprijatno, trema je uradila svoje. Ipak sam uspeo da se saberem i mislim da sam dobro uradio. Dva zadatka na kraju su bila baš teška, a ostalo je bilo u principu školski. Očekujem oko 13 bodova“, kaže Karlo.

Nikola nam priznaje da zbog korone nije očekivao da će polagati prijemni, ali je na kraju radio „razne testove“ i provežbao.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Uradio sam 18 zadataka. Razmišljao sam o gimnazijama, pa ako budem imao bodova, ja ću da se potruditi neku gimnaziju da upišem – Desetu, Treću ili Petu“, kaže Nikola.

Pre polaganja sreli smo i jednu mamu koja je čekala svoju ćerku. Ona poručuje da bi prema ovoj generaciji osmaka trebalo imati više razumevanja, jer su školsku godinu završili u specifilnim okolnostima.

„Nije svrha da im oduzmemo poene, već da im damo vetar u leđa“, poručuje ova mama.

Direktorka škole „Jovan Dučić“ Ivana Juhas tvrdi da je sve prošlo u najboljem redu i da su uškoli ispoštovane sve mere  i istrukcije kako bi polaganje bilo bezbedno po zdravlje dece.

Foto: Nova.rs

„Sve mere u vezi sa koronavirusom su ispoštovane. Imali smo detaljne instrukcije i držali smo se svih uputstava i zato sve protiče kako treba. Sve je na zavidnom nivou i zadovoljni smo u svakom pogledu“, zadovoljna je direktorka.

Sutra se završava polaganje male mature, rešavanjem kombinovanog testa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar