Ratko Ristić Foto: Nova

Prorektor Univerziteta u Beogradu Ratko Ristić istakao je večeras da će Univerzitet u Beogradu sigurno reagovati nakon što je ranije Upravni sud poništio odluku kojom je sporni doktorat ministra finansija Siniše Malog proglašen plagijatom i dodao da se čeka analiza pravne službe.

Ratko Ristić je u emisiji „Utisak nedelje“ na TV Nova naveo da Univerzitet u Beogradu sada čeka analizu pravne službe, koja će predložiti kako da Univerzitet postupi u smislu zaštite interesa ove ustanove.

Naš interes jeste da se sprovede ono što je logično na osnovu izveštaja Odbora za profesionalnu etiku, istakao je Ristić.

„Odbor za profesionalnu etiku je kvantifikovao, odnosno izmerio koliko je Siniša Mali plagirao i utvrdio da se neakademski ponašao, kao i koje članove tog kodeksa je prekršio, te utvrdio da je njegov rad plagijat“, rekao je Ristić i dodao:

„Siniša Mali treba da snosi posledice u skaldu sa onim što je utvrdio Odbor za profesionalnu etiku. Analiza pravne službe će dati predlog kako da upodobimo svoju proceduru sa izveštajem Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu, bez ikakve sumnje da je (Siniša) Mali plagirao svoj doktorat. Dakle, da ne napravimo proceduralnu grešku i da nas ne bi opet Upravni ili neki drugi sud vraćao na početak… Ali Univerzitet u Beogradu će sigurno reagovati.“

Prorektor Univerziteta u Beogradu je naveo i kako bi bilo „lepo da jednog dana pročitamo imena sudija Upravnog suda i da vidimo koje su pravne fakultete oni završili“.

„Ali i da vidimo kojim su se zakonskim odrednicama vodili i zašto uzurpiraju i ometaju autonomiju Univerziteta tim svojim presudama“, poručio je Ristić.

On je rekao da će ukoliko to bude neophodno Univerzitet u Beogradu pokazati da je sposoban da brani svoju autonomiju.

„Na Univerzitetu u Beogradu postoji duh koii odražava suštinsku autonomiju Univerziteta. Možda se ne vidi često snaga tog duha. Ako dođe do toga da pokažemo jesmo li sposobni da nosimo tu autonomiju ili nismo da će preovladati taj stav i biće očigledno da jesmo“, rekao je Ristić.

On je naveo i da je suština ovog slučaja „beskrajni ego“ ministra finansija koji, kako je kazao, ne može da podnese činjenicu da je uhvaćen u nečemu što se zove neakademsko ponašanje, te da koristi atribute sile da „maltretira Univerzitet u Beogradu“.

Podsetimo, Upravni sud doneo je presudu kojom se poništava odluka Senata Univerziteta u Beogradu i kojom je Siniši Malom poništen doktorat, te se predmet vratio na ponovno odlučivanje.

U presudi se navodi da se poništava odluka o poništavanju diplome i da se predmet vraća nadležnom organu na ponovno odlučivanje i da se Senat obavezuje da tužiocu nadoknadi troškove upravnog spora u iznosu od 17.870 dinara.

Nakon ove odluke Upravnog suda, postupak se ponovo vraća na Univerzitet koji može da donese odluku da je doktorat plagijat.

Podsećanja radi, Senat Univerziteta u Beogradu doneo je 22. decembra 2021. godine odluku da se doktorska disertacija ministra finansija Siniše Malog poništi zbog neakademskog ponašanja.

To je bio drugi put da Senat poništava sporni doktorat, nakon što je prva takva odluka ukinuta jer je Upravni sud pronašao procesni nedostatak.

Mali je i tada najavio da će zatražiti ponovo da se pokrene postupak, na osnovu čega je Upravni sud i zasedao i doneo odluku da mu se vrati doktorat.

***

BONUS VIDEO – Opet dr Siniša Mali…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar