Krizni stab
Ana Brnabić, Zlatibor Lončar, Sednica Kriznog štaba Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa zasedaće danas u 15 časova, a glavne teme na sednici biće zimski raspust, kovid propusnice, ali i novi soj korone - omikron.

Od svega roditelje najviše zanima kada će njihova deca na raspust i da li će zimski odmor trajati duže.

Stav medicinskog dela Kriznog štaba je da zimski raspust bude produžen i da kovid-propusnice treba da važe 24 sata, rekao je ranije za Nova.rs dr Zoran Bekić, član Kriznog štaba i koordinator vakcinalnih punktova na Sajmu i u tržnom centru „Ušće“.

Kako su preneli ranije beogradski mediji, članovi medicinskog dela Kriznog štaba tražiće da se pojača nadzor putnika koji dolaze u Srbiju iz zemalja u kojima je omikron soj korone potvrđen.

Prvi se oglasio epidemiolog Predrag Kon, koji je rekao da će insistirati da se mere koje se preduzimaju u Evropi u vezi sa putnicima koji dolaze iz zemalja gde je omikron registrovan primenjuju i kod nas.

Krizni štab će na današnjoj sednici razgovarati o novom soju koronavirusa, zimskom raspustu, kovid propusnicama, radu skijališta, ali i predstojećim slavama i dočeku Nove godine.

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon kaže za RTS da ulazimo u period nepovoljnih epidemijskih događaja – zima, slavlja, slave, katolički, pa pravoslavni Božić. Ipak, kako kaže, optimista je da će se nastaviti pad broja novozaraženih. Iznosi i dva glavna razloga da raspust počne 20. a ne 31. decembra.

Predrag Kon je rekao da postoje dva razloga što zimski rastpust za učenike treba da počne ranije.

„Otprilike u vreme katoličkog Božića naši ljudi koji rade na zapadu dolaze u našu zemlju, tamo je eksplozija delta plus soja koronavirusa, koji mi još ovde nismo utvrdili da cirkuliše ali mislimo da je tu, ali nema dominaciju“, dodaje Kon.

Naglašava da se to ne može raditi bez Ministarstva prosvete tako da, kaže, ima značaja i šta oni odrede.

„Treba da zaključe ocene, odmah su reagovali i to sa pravom, zaposleni u prosveti. Na taj način se sprečava mogućnost da ono što uđe spolja preko dece dođe do rasejanja i to je razlog, da se spreči i grip, da se odloži da ne bi dva talasa došla istovremeno. Nadamo se da će gripa biti manje, prošle godine ga nismo ni otkrili. Dok god dominira sars-kov-2, grip će biti potisnust i neće biti toliko prisutan“, ukazuje Kon.

Profesorka Medicinskog fakulteta Tanja Jovanović rekla je ranije da omikron soj koronavirusa još uvek nije registrovan u Srbiji, kao ni delta plus soj.

„Ali, kao što znamo, virusi ne poznaju granice, tako da očekujemo i izvesno je ukoliko se virus bude brzo širio i dolazio do okolnih zemalja, da će doći i u našu zemlju“, rekla je ranije za beogradske medije profesorka Jovanović.

Podsetimo, juče su u Srbiji registrovana još 2.272 pacijenata pozitivna na koronavirus, a preminule su još 54 osobe. Na respiratorima je bilo 199 pacijenata.

Bonus video: Čekajući Krizni štab

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare