Rektorat Univerziteta u Beogradu Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Univerzitet u Beogradu nalazi se na 348 mestu, od 2.000 univerziteta u svetu koji su se našli na upravo objavljenoj rang-listi Centra za rangiranje svetskih univerziteta (CWUR) za 2022/23. godinu.

Ove godine analizirani su rezultati 19.788 univerziteta, a na listi Global 2000 nalaze se visokoškolske institucije iz 96 zemalja.

Što se tiče nacionalnog ranga, Beogradski univerzitet je najbolji u Srbiji, a iza njega su Univerzitet u Novom Sadu, koji je zauzeo 1.117 poziciju na CWUR listi, Univerzitet u Kragujevcu je na 1.622 mestu, a Univerzitet u Nišu na 1.635.

Veljko Jeremić, profesor Fakulteta organizacionih nauka, objašnjava za Danas, da se CWUR rang-lista zasniva na četiri domena, od čega naučno-istraživački domen nosi 40 odsto.

„Naučno-istraživački rezultati su zasnovani na podacima iz Science Citation Index Expanded (SCIe), Social Sciences Citation Index (SSCI) i Arts & Humanities Citation Index (AHCI) sa Web of Science indeksne baze (Clarivate Analytics). Za razliku od Šangajske liste, koja za indikator PUB računa sve radove sa SCIe i SSCI liste, bez obzira na citiranost radova i kvalitet časopisa u kojima su radovi objavljeni, CWUR uzima u obzir i metriku kvaliteta časopisa Article Influence Score“, kaže Jeremić.

On dodaje da naši Univerziteti imaju dobre rezultate za naučno-istraživački domen, ali da za preostale indikatore nemaju zavidne rezultate.

„Problem je, sličan kao i za Šangajsku listu, u samoj metodologiji koja kvalitet obrazovanja i nastavnog kadra meri isključivo kroz osvajanje nagrada i medalja, poput Nobelove nagrade, Abelove nagrade, Fildsove medalje i slično. S obzirom da tako definisani domeni kvalitet obrazovanja i kvalitet nastavnog kadra nose 35 odsto, da se zapošljivost (koja nosi 25 odsto) meri isključivo kroz alumnije univerziteta koji su bili na najvišim izvršnim pozicijama kompanija koje pripadaju Forbsovoj listi Top 2000, ne čudi što na listi dominiraju univerziteti iz SAD“, ističe profesor Jeremić.

Opširnije pročitajte na portalu Danas.

BONUS VIDEO Nova.rs u potrazi za fakultetom na kojem je doktorirao Aleksandar Šapić

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar