Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Konkurs za upis u narednu školsku godinu na 358 studijskih programa Univerziteta u Beogradu, za 26.739 studenata, biće raspisan početkom maja, odlučeno je na današnjoj sednici Senata.

Za osnovne i integrisane akademske studije biće 97 studijskih programa na različitim fakultetima, poručio je rektor BU Vladan Ðokić, ističući da su studentima u ponudi velike mogućnosti da izaberu čime će se baviti u profesionalnoj karijeri.

Za master akademske studije opredeljeno je 149 studijskih programa, za specijalističke 25, a za doktorske 77.

Što se tiče strukovnih studija, na osnovnim su dva programa, specijalističkim tri, a na masteru pet programa.

„Studijski programi su trogodišnji, neki četvorogodišnji, neki su integrisani petogodišnji i tu postoji jedna velika lepeza na 31 fakultetu, od društveno- humanističkih, prirodnih, tehničko-tehnoloških nauka“, rekao je Ðokić novinarima nakon sednice.

On je pozvao sve zainteresovane srednjoškolce da se kandiduju za studiranje na Univerzitetu u Beogradu, koji je, ističe, najprestižnija obrazovno-naučna institucija u regionu.

Ðokić je naveo i da je na pojedinim fakultetima izuzetno velika konkurencija, te je tako na Filozofskom fakultetu na odeljenju za psihologiju prošle godine bilo sedam kandidata na jednom mestu, što je, kaže, najveća konkurencija za jedan studijski program.

Takođe, i na FON-u se po troje kandidata javlja na jednom mestu, dok, napominje, postoje fakulteti za koje ne postoji velika zainteresovanost.

Ðokić kaže da bi oni morali da inoviraju studijske programe i privuku veći broj stranih studenata, kao i da uspostave jaču saradnju između fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Rektor je istakao sporazum koji su pre nekoliko nedelja potpisali dekani Fakulteta veterinarske medicine iz Beograda i Fakulteta iz Zagreba, a koji ima za cilj da zajednički rade na studijskim programima doktorskih studija.

Bonus video: Kraj pobune novosadskih studenata, rektor obećao da će im uvažiti zahteve

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar