Uzice radovi
Radovi u Užicu Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Zbog radova na novom kružnom toku u Užicu, koji su počeli krajem juna, veliki broj građana, pogotovo onih koji žive i rade pored gradilišta, svakodnevno negoduju. Buka, prašina, česta nestajanja struje, vode, telefonske i internet mreže, bez ikakve najave, razlog su da su obraćanja stanara nadležnima. Gradonačelnici su zbog narušavanja mira i normalnih uslova za život, po drugi put uputili otvoreno pismo, ali je odgovor i ovog puta izostao.

Milena Vukomanović, ispod čijeg prozora se odvijaju radovi, kaže da danima nema mira. To je bio razlog da početkom jula ode kod rođaka u Sarajevo, ali posle skoro mesec dana, kada se vratila, zatekla ju je još gora situacija.

„To što se ovde dešava je strašno i nepodnošljivo. Ne mogu da izađem na terasu od buke i prljavštine. Sedeli smo na terasi, sušila sam veš na njoj, od toga nema ništa više, ta terasa više ničemu ne služi. Sada su mašine ispod prozora, sutra će biti saobraćajnica na samo par metara, nikada neće više ništa biti normalno. Oni rade par sati i nestanu, razumem da je toplo ali posle podne nigde nikoga, pitanje je kada će se završiti sve ovo. Od prašine, buke, vrućine, u stanu nije moguće boraviti, stabla koja su nas od svega toga štitila više nema“, priča za Nova.rs Milena.

Uzice radovi
Radovi u Užicu Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Milena se kroz suze priseća dana, kada su u junu posekli stabla u dvorištu njihove zgrade. Kaže da je to za nju bio izuzetno bolan i težak emotivni poraz.

„To jutro me je duša bolela, ja sam se pre 65 godina rodila u ovoj zgradi. To je tako teško bilo, kao da su mi odsekli ruku ili nogu. Naši očevi su upravo još 1954.godine posadili to drveće, zamislite kada neko samo dođe, to poseče, pez reči, bez najave, bez ikakve svesti i razumevanja. Kupila sam to jutro ruže i položila na panjeve, nisam znala kako drugačije da pokažem žal i zahvalnost tom drveću koje nam je godinama bilo zaštita“, dodaje Milena.

Milena nam je ispričala da je, kad su rušili zid njihovog dvorišta, spakovala u ranac najvažnije stvari, u strahu da će ih zadesiti sudbina stanara zgrade na Vračaru u Beogradu. Kaže da je zgrada, obavijena oblakom prašine, iz temelja podrhtavala.

Buka i prašina nisu jedina muka stanara. Zbog izvođenja radova često ostaju bez struje i vode, i to bez ikakve najave i mogućnosti da se za to pripreme. Predsednik stambene zajednice ove zgrade, u kojoj je 14 stanova i dva poslovna prostora, nema odgovor za stanare koji svakodnevno postavljaju pitanja.

Uzice radovi
Radovi u Užicu Foto:Slavica Panić/Nova.rs

„Jedan dan sam izašao da pitam izvođače radova, kakav je plan radova, šta nas očekuje, zašto nema vode, struje. Nisam dobio prave odgovore sem da će i struja i voda doći ali ne i kada. Tom prilikom su mi pokazali nekakve plave tačke koje označavaju ivice buduće saobraćajnice. Ta tačka se nalazi na nešto više od jednog metra od zida zgrade, to će biti i trotoar. Ta informacija je zaprepastila i mene i sve stanare“, kaže za naš portal predsednik Skupštine stanara Dimitrija Tucovića 45, Ljubomir Vasiljević.

Ljubomir je više informacija pokušao da dobije i od nadležnih u JP „Užice razvoj“, lokalnoj samoupravi ali i od gradonačelnice Užica. Do njih lično nije uspeo da dođe ali je svaki put popunjavao nekave obrasce na osnovu kijih će, kako su mu rekli, brzo biti pozvan na razgovor. To se ni u jednom slučaju nije desilo.

Vasiljević je, u ime stanara, uputio i pismo u kome je izneo sve probleme stanara i zatražio razgovor gradonačelnice sa njima. Ni tog odgovora nema, kao što ga nije bilo ni u maju kada su imali problem sa korona žurkama u kafiću koji se nalazi u prizemlju zgrade, kada je gradonačelnica javno rekla da ima razumevanja za stanare i da će razgovarati sa njima. Ni tada nije bilo ništa od obećanja, gradonačelnica nije pokazivala dalje razumevanje za ove Užičane.

Inače, radovi na kružnom toku ne stvaraju problem samo stanarima ove zgrade. Žale i se svi oni koji žive i rade u prvom delu ove ulice Dimitrija Tucovića, gde se izvode radovi na postavljanju kišne kanalizacije i gde je saobraćaj u potpunosti obustavljen. Kažu da se radovi sporo odvijaju, prilaza nemaju a kao i njihove komšije često bez najave ostaju bez struje i vode.

Uzice radovi
Radovi u Užicu Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Po sred gradilišta prolaze vozila i pešacu, snalaze se kako znaju i meju ali se ova rabota svim Užičanima već poprilično odužila. Prema prvobitnim najavama izvođača radova i lokalne samouprave, svi radovi trebalo bi da budu završeni krajem septembra.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare