Foto:EPA-EFE/Johan Nilsson/TT

Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu Nebojša Lalić potvrdio je za Nova.rs da je, povodom otkrića da je jedan zaposleni Instituta za sudsku medicinu zaražen koronavirusom, postupljeno po uputstvu "Batuta" da se njegovi kontakti ne testiraju, već da se "simptomi prate ili takve osobe stave u samoizolaciju". Epidemiolog Zoran Radovanović za naš portal kaže - "brine me to 'ili' u uputstvu".

Epidemiolog Zoran Radovanović upozoravao je na novi pristup u praćenju širenja zaraze još kad smo otkrili da je koronavirus ušao u studentske domove, rekavši da odustajanje od testiranja kontakata svojevrsno „zatvaranje očiju i ušiju epidemiolozima“.

Pročitajte još:

Sada, kada je jasno da je takvo uputstvo Instituta za javno zdravlje „Batut“ na snazi, objašnjava da samo praćenje simptoma kod kontakata zaraženih nikako nije dovoljno.

„Zato me brine ‘ili’ u uputstvu Medicinskom fakultetu, kojem je rečeno da se kontakti zaraženog zaposlenog ‘prate ili stavljaju u samoizolaciju. Nema ili – moraju da budu izdvojeni“, naglašava epidemiolog u penziji Radovanović u izjavi za Nova.rs.

Zoran Radovanović / Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

Prema njegovim rečima, treba imati na umu da zaraženi koronom taj virus mogu da šire odmah, a ne tek kada se pojave simptomi.

„U tom smislu, kada je reč o tretiranju kontakata, alternativa je: ili da se šalju u samoizolaciju ili da se radi PCR test. Naglašavam, ne takozvani ‘brzi test’ već PCR“, jasan je Radovanović.

On dodaje i da testiranje ne treba da se radi odmah pošto je kontakt nastao, već da mora da prođe par dana kako bi i PCR rezultat bio pouzdan.

Pročitajte još:

Pitanja o tome zašto se odustalo od testiranja kontakata zaraženih uputili smo i članovima Kriznog štaba, ali objašnjenje nismo dobili, kao ni odgovor na pitanje da li će se, s obzirom na rast broja potvrđenih slučajeva zaraze na dnevnom nivou, razmatrati vraćanje obaveze testiranja za sve kontakte zaraženog.

Podsećamo da se broj novootkrivenih slučajeva zaraze koronavirusom kreće oko i više od 50 slučajeva dnevno još od 4. juna. Najviše novootkrivenih zabeleženo je 5. juna – čak 96, dok je na jučerašnjem preseku u 15 časova taj broj bio – 69 novozaraženih.

Podsećamo da je na snazi i odluka Kriznog štaba da osobe kod kojih se utvrdi prisustvo virusa, a nemaju znakove bolesti, nakon kliničkog pregleda idu u kućnu izolaciju, a ne u privremenu bolnicu.

„U kućnoj izolaciji ostaju 14 dana, a ako do tada ne razviju nijedan simptom bolesti, rade PCR test i ako su negativne označavaju se kao zdravi“, izjavila je pre nekoliko dana zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare