Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Epidemiolog Zoran Radovanović rekao je za N1 da se očekivalo da se tokom januara nastavi silazni tok epidemije koronavirusa, ali da je, prema zvaničnim podacima, došlo do stagnacije. "Međutim, pitanje je da li i koliko možemo da verujemo zvaničnicima koji nas snabdevaju podacima, s obzirom na iskustva iz prethodnog perioda", kazao je Radovanović.

„Prethodna iskustva su loša, znamo da su ti podaci krivotvoreni, uključujući i decembar. Za januar nismo pravili analizu koliko podaci odstupaju od očekivanog, ali znamo da je u junu i julu 35 dana neko naredio da ne sme da bude više od jednog umrlog. Onda potpuno gubite predstavu o epidemiološkoj situaciji“, kazao je Radovanović u emisiji N1 Studio Live.

Ako je sad u januaru, kako kaže, ko god da nas snadbdeva podacima, bio iskreniji, onda možemo da razmatramo šta je uzrok ovoj stagnaciji.

„Da li se ne primenjuju postojeće mere, da li je nađen alternativni način za noćni život, da se umesto kafića, sve premestilo u privatne stanove, koja je uloga skijanja itd. Jer i to je mesto zaražavanja, ima indicija da se mnogo građana vratilo bolesno sa skijanja, čak čitave porodice“, rekao je Radovanović.

Radovanović nije želeo da komentariše to što poslednjih dana imamo od 18 do 20 preminulih od kovida.

„Ja sam rezervisan, poučen dosadašnjim iskustvom prema podacima koje dobijamo od zvaničnika, ja ne mogu ni da ih komentarišem“, kaže.

Govoreći o vakcinaciji, sagovornik N1 kaže da smo „u zabludi ako verujemo da postoji granica kolektivnog imuniteta koju kad pređemo smo bezbedni“.

„Tu smo u zabludi, verujemo da je taj kolektivni imunitet neka granica koju kad pređemo, mi smo bezbedni. Ustvari, taj kolektivni imunitet treba shvatiti kao neke Pasuljanske livade, gde se bore crveni i plavi, pa će crveni pobediti, ali se linije napada i odbrane stalno menjaju“, pojašnjava.

Očekivanjem da dođemo do 70 i više procenata zaštićenih građana, bilo vakcinisanih ili prokuženih, prave se greške, smatra Radovanović.

„Procenjuje se da imamo 40 posto prikuženih, a verovatno ih je manje, pa se kaže – sad ćemo vakcinacijom još toliko. Međutim, ovi koji se vakcinišu prethodnih dana često su osobe koje su preležale bolest, dakle, ne možemo da sabiramo, nije to pravi zbir“, naglasio je.

Takođe, dodaje, osobe koje su u martu prošle godine preležale kovid već gube antitela.

„Nadu za optimizam daje činjenica da, što je veći procenat zaštićenih, to je manja verovatnoća da dođe do eksplozivnih epidemija. Ja verujem da će četvrti talas, kad god on bude došao, biti blaži od prethodnih“, ocenio je Radovanović.

To će, dodaje, zavisiti i od toga kako će dalje teći vakcinacija i kojim će tempom stizati vakcine.

Komentarišući najave ministra da će institut Torlak moći da proizvodi vakcine protiv korone, Radovanović kaže da se „nekako preuveličao značaj Torlaka u prošlosti“.

„On jeste bio značajna ustanova za prošlo vreme, ali je upravo vreme u velikoj meri pregazolo Torlak. On ni u svojim vrhuncima nije pravio opvakvu vrstu vakcine, ovo je nova, revolucionarna tehnologija koja je veliki izazov“, kaže Radovanović.

Dodaje i da Rusija ima interes da nam dozvoli da pravimo vakcinu protiv korone, ali da će to zavisiti od tehničkih mogućnosti Torlaka i o tome će se tek odlučivati.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram