Broj zaraženih u poslednjih 20 dana / Foto: Nova.rs

U poslednja 24 časa u Srbiji je otkriveno 96 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, pa epidemiolog Zoran Radovanović za Nova.rs ocenjuje da smo se previše opustili, i da je epidemija očigledno "žilava".

Da li se suočavamo sa „uobičajenim oscilacijama“ u broju zaraženih pred kraj epidemije, ili današnji dnevni presek, sa 96 novih potvrđenih slučajeva koronavirusa u Srbiji treba da nas zabrine?

„Pokazuje se da je epidemija žilava i da moramo da budemo oprezni, i da se primenjuju mere zaštite“, rekao je za Nova.rs epidemiolog u penziji Zoran Radovanović, uz napomenu da je očigledno da smo se svi previše opustili.

Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

Podsetimo da je današnji broj zaraženih duplo viši od jučerašnijh 48. U sredu smo već brinuli što je otkriveno 69 novih slučajeva, gotovo tri puta više nego u utorak, mada smo tada od člana kriznog štaba, dr Branislava Tiodorovića, čuli da se radi o „uobičajenim oscilacijama“ u broju potvrđenih slučajeva pred kraj epidemije, kada se uglavnom testira u poznatim žarištima, poput krajnjeg juga Srbije.

Pročitajte još:

„Iako opada učestalost i intenzitet epidemije, ako već danima beležimo takav porast broja zaraženih, ako se otkrivaju nova žarišta, poput onog u staračkom domu u Petrovaradinu, to znači da opasnost od koronavirusa nije prošla, i da ne smemo da je potcenimo“, naglašava dr Radovanović.

Prema njegovom mišljenju, ako još nekoliko dana testiranjem pronađemo više od 50 novozaraženih dnevno, to znači da epidemija „opada“ sporije nego što smo očekivali.

„Ako se to desi, onda ćemo znati dve stvari: da smo se previše opustili i da kontrola epidemiološke situacije nije tako potpuna kako bismo želeli“, zaključio je Radovanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare