Foto:EPA-EFE/Daniel Irungu

Broj novih potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u poslednja 24 časa porastao je na 69, za razliku od jučerašnjeg dnevnog preseka kada ih je bilo 24, ili u ponedeljak, kada ih je bilo 18. Član Kriznog štaba, dr Branislav Tiodorović za Nova.rs kaže da se ne radi o "skoku", već o očekivanom kretanju broja zaraženih na dnevnom nivou u ovoj fazi epidemije, koja se bliži kraju.

„Testiranja se obavljaju tamo gde još ima ‘džepova’ ili žarišta epidemije, pa je očekivano da ćemo na dnevnom nivou dobijati i rezultate poput današnjih 69 novih slučajeva zaraze koronavirusom u poslednja 24 časa“, kaže za Nova.rs epidemiolog dr Branislav Tiodorović.

Prema njegovim rečima, ne radi se o „skoku“ u broju obolelih, već je među uzorcima najviše bilo onih sa krajnjeg juga Srbije, odnosno iz Vranja, gde je i dalje aktivno „žarište“ zaraze.

Branislav Tiodorović
Branislav Tiodorović / Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

„Novozaraženi su mahom mladi ljudi, bez simptoma, koji praktično nisu svesni da su zaraženi i da moraju da se ponašaju u skladu sa preporukama“, objašnjava dr Tiodorović današnje rezultate dnevnog preseka podataka o kretanju epidemije u Srbiji.

Podsećamo, današnjih 69 novozaraženih pronađeno je među 5.110 osoba, koliko je u poslednja 24 časa testirano. Takođe, od prethodnog preseka do danas u 15 časova nije bilo preminulih od Kovid19.

„Najvažnije je da nemamo umrlih, da se smanjuje broj obolelih na respiratorima, a dnevne oscilacije broja zaraženih, poput današnje, beležićemo tokom celog meseca, dok ne dođemo u situaciju da proglasimo kraj epidemije“, rekao nam je dr Tiodorović, koji podseća da je preduslov za proglašenje završetka epidemije to da tokom 28 dana ne zabeležimo ni jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (12)