Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da su epidemiološke mere koje su uvedene pre Nove godine dale rezultate, kao i da zbog pada zaraženih treba insistirati na njihovom produžavanju, jer se veoma lako može desiti da se situacija pogorša ako se građani "opuste". Kao priliku za pogoršanje situacije navodi proslavu Nove godine po Julijanskom kalendaru. On je naveo da je mnoge lekare pogodila izjava Predraga Kona o uzrocima smrti lekara, kao i da neki planiraju da tuže Kona zbog toga.

„Mi smo na putu da se situacija stabilizuje. Kriva epidemiološka je silazna, i još uvek lako može nešto da je poremeti. Da je dopušteno da se Nova godina po Julijanskom kalendaru  proslavlja ‘raspojasano’, mi bi smo na tom kraju krive imali porast. Dakle, mi moramo da insistiramo da mere koje su preduzimane opstanu i dalje. Daleko smo od stabilne epidemiloške situacije“, naveo je Radovanović u Novom danu.

Dodaje da će se takav proces nastaviti u narednim sedmicama, kao i da je najvažnije da je bolja situacija nego što je bila.

On je ocenio da su mere koje su važile za Novu godinu, bile razumne, bez obzira što su razočarale neke građane.

„Dobro je što nije dozvoljeno da se tradicionalno proslavlja Nova godina, jer bi nesumnjivo došlo do znatnijeg porasta obolevanja“, smatra Radovanović.

Govoreći o početku rada škola kaže da moramo da se brinemo o deci jer su izgubila gotovo čitavu kalendarsku godinu zbog pandemije.

„To je nenadoknadiv gubitak što se tiče obrazovanja, tako da moraju da se vrate da uče. Za razliku od gripa, gde su deca i omladina ključni za zaražavanje i prenošenje zaraze, ovde ta uzrasna grupa ima manji značaj. Tu postoji odrešeni rizik, ali nastava mora da se odvija“, uveren je Radovanović.

On je izrazio nadu da će se epidemiološka situacija dodatno popraviti, kako bi se odlazak đaka u škole potpuno normalizovao.

Komentarišući visoku smrtnost lekara za vreme epidemije kod nas, kaže da da je posledica stanja u zdravstvu.

„Mi znamo za barem 73 umrla lekara zahvaljujući Sindikatu lekara i farmaceuta. Sa udruženjem medicinskih sestara i medicisnkih tehničara nije tako, oni nisu izašli sa tim podacima. Ali, po onome što znamo, sigurno je da su ne samo medicinski tehničari, već da je i nemedicinsko osoblje obolevalo i umiralo“, kaže on.

Prema njegovim rečima, suština je da suzbijanje bolničkih infekcija ni pre kod nas nije bilo na zavidnom nivou, i shodno tome da smo među nasiromašnijim zemljama u Evropi, to se odrazilo i na zdravstvo.

„Mi smo društvo gde za izraženo mišljenje možete doživeti jako velike neprijatnosti“

Upozorio je da su se brojni lekari od početka epidemije žalili na uslove u kojima rade, ali je većina insistirala na anonimnosti.

„Da se ne zavaravamo, mi smo sredina i društvo gde za izraženo mišljenje možete doživeti jako velike neprijatnosti“, kaže on i dodaje da kada se uzme sve u obzir ne čudi da smo mi zemlja koja po broju stanovnika ima najveći broj umrlih lekara u Evropi, a verovatno i u svetu.

Radovanović je govoreći o izjavi Predraga Kona o uzrocima smrti lekara rekao da je ta izjava jako uznemirila neke lekare iz crvene zone.

„Ja sam čuo te izjave i zaista je kolega Kon rekao da se lekari često zaražavaju na kafe pauzama. Zamislite da neka lekarka sa skafanderom uzme da pije kafu. Ona bi je prosula, tehnički ne bi mogla da je pije. Znam te ljude, i neki od njih satima, pre nego što dođu na posao, ne unose tečnost, zato što nemaju načina da narednih sedam, osam sati odu do toaleta“, navodi Radovanović.

Kaže da je mnoge lekare jako pogodila izjava Predraga Kona i da bez obzira na njenu naknadnu modifikaciju te izjave, neki od lekara prete da će ga tužiti.

Radovanović je govoreći o strahu lekara da prime vakcinu rekao da je to „odraz jedne ozbiljne sociopatologije“.

„To se preliva sa lekara na građane, i sa građana na lekare. Tu neku ‘pripremnu baražnu paljbu’ obavilo je nekoliko lekara sa akademskim zvanjima, koji su tvrdili raznorazne besmislice. Onda su se neki na slepo opredeljivali, pa su tako samo za rusku vakcinu. Prvo, to je neetički, jer tvrdite nešto šo ne znate. Drugo, unosite ideološke floskule u zdravstveno prosvećivanje, jer je to poruka koja ide građanima“, kaže Radovanović.

On je akciju zdravstvenog sistema o odabiru vakcine za primanje nazvao besmislenom, jer je veoma teško utvditi razlike između vakcina. Kaže da to teško mogu da znaju i stručnjaci, a shodno tome obični građani još manje.

„Uzimite bilo koju vakcinu koja je dostupna. Najvažnije je biti što pre zaštićen“, zaključio je on.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare