Milan Radonjic
Milan Radonjić Foto:N1

Novinar NIN Milan Radonjić i autor knjige "Oliver, kao brat za brata" o lideru Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda", koji je ubijen pre dve godine ispred prostorija svoje stranke u Severnoj Mitrovici, ocenjuje da suđenje u Prištini ide dosta sporo, da je za četiri meseca ispitano samo sedam svedoka, ali to je ono jedino što imamo, jer u Beogradu nemamo nijednu informaciju o istrazi, odnosno predistražni postupak je označen kao tajna. Osvrćući se na činjenicu da je Oliver Ivanović neposredno pre smrti bio na meti napada tabloida, on navodi da se "mediji zloupotrebljavaju protiv novinara, advokata, svakoga ko drugačije misli, na neki način kao da kod nas postoji žal za jednopartijskom državom, jednim mišljenjem". Kaže i da treba ozbiljno da se zapitamo kako smo došli do toga da opozicioni političari stradaju u zemlji Srbiji.

On je u Danu uživo na TV N1 kazao da je NIN tražio od Tužilaštva za organizovani kriminal ponovo odgovor na pitanje zbog čega je predistražni postupak o ubistvu Olivera Ivanovića oglašen kao tajna, ali da nisu dobili odgovor, osim da je ceo postupak klasifikovan kao „strogo poverljiv“, što, kako pojašnjava, predstavlja podatke koji bi mogli da načine tešku štetu Srbiji, „sledeći nivo je državna tajna, a to je teška i nepopravljiva šteta“.

„Nepopravljiva šteta je već učinjena kada je ubijen jedan opozicioni političar, i mislim da mi treba da se ozbiljno zapitamo kako smo došli do toga da opozicioni političari stradaju u zemlji Srbiji, to je sama po sebi nenadoknadiva šteta“, ukazuje on i dodaje da je tužilaštvo reklo da svako davanje informacija može da našteti krajnjem ishodu istrage.

A komentarišući činjenicu da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u javnosti govorio o istrazi o ubistvu Olivera Ivanovića, navodeći da zna ko su njegove ubice, on kaže i da tužilaštvo nije NIN-u odgovorilo da li političari štete istrazi licitirajući imenima.

„Jako je važno da se ponovo kao društvo zapitamo kako smo došli do toga da imamo vlast koja je potpuno imuna na pritiske institucija, odnosno da su sve institucije poslate na spavanje i da ne rade svoj posao. Imamo veliki teret koga ne možemo da se tek tako rešimo, ali nije rešenje i da jednu neodgovornu vlast zamenimo drugom takođe neodgovornom“, smatra on.

Dodaje i da je najvažnije pitanje za nas da se završi ta praksa da se mediji koriste kao oružje protiv ljudi.

Ističe da postoje toliko očigledne stvari da ne mogu da se zanemare, a to je da je Oliver Ivanović bio jedan od ljudi koji su zaustavili egzodus srpskog naroda sa Kosova 1999.

„Ova država zaslužuje bolje od toga nego da se različito mišljenje smatra kriminalom i zločinom. I država treba da ima poverenje u svoje građane, a ne da ih smatra uljezima“, ukazuje on.

Dopunjeno izdanje knjige Milana Radonjića „Oliver, kao brat za brata“ izaći će u aprilu.

BONUS VIDEO: Godišnjica ubistva Olivera Ivanovića. Ko opstruiše istragu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar