Vladimir Radomirović / Foto: N1

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović je danas istakao da je važno da mediji budu na strani žrtava silovanja i da doprinose raspravi na tu temu.

„Važno je da mediji budu na strani žrtve, da pokreću rasprave i da time ohrabre i druge žrtve da prijave slučajeve silovanja, kako bi se žrtve osećale bezbedno da iznesu istinu i kako bi pomogle budućim generacijama“, rekao je Radomirović za agenciju Beta.

Glumica Milena Radulović i još nekoliko devojaka, od kojih su neke maloletne, prijavile su vlasnika škole glume Miroslava Aleksića za silovanje i seksualno uznemiravanje, nakon čega je on uhapšen. Radomirović je istakao i značaj poštovanja pretpostavke nevinosti, odnosno obaveze medija da, ;dok sud ne donese presudu, napominju da je neka osoba samo osumnjičena.

Predsednik UNS-a je ocenio da je loše to što je jedan tabloid na naslovnoj strani ;izneo detalje seksualnog zlostavljanja i upozorio da se time žrtve ponižavaju. Istakao je da žrtve mogu Savetu za štampu uložiti ;žalbu ;zbog kršenja Kodeksa novinara ukoliko ocene da pisanje medija nije prikladno.

„Ova tema je trenutno popularna, a i radi se o poznatim ličnostima, zato se mora voditi računa o načinu izveštavanja“, kazao je Radomirović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar