Zoran Radojicic
Zoran Radojičić Foto:BETAPHOTO/BEOINFO

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da je dopunom Odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite na poslednjoj Sednici Skupštine grada odlučeno da se izdvoje posebna sredstva kako bi osobama koje se nalaze u beskućništvu ili riziku od beskućništva bila obezbeđena lična dokumenta neophodna za utvrđivanje njihovog identiteta.

„Obezbedili smo sredstva za izdavanje ličnih dokumenata sugrađanima bez doma, i to za lične karte, pasoše i zdravstvene knjižice u visini troškova određenih zakonom. Najvažnije je to da će se ovim korakom dodatno ubrzati i ostali vidovi pružanja pomoći osobama bez krova nad glavom. Sa ličnom dokumentacijom, oni će biti vidljiviji i samim tim mnogo brže, lakše i efikasnije će im biti pružani i ostali vidovi socijalne pomoći“, istakao je Radojičić, objavljeno je na portalu „Beoinfo“.

Gradonačelnik je naglasio da Grad Beograd ovom odlukom nastavlja odgovornu socijalnu politiku prema sugrađanima kojima je pomoć najpotrebnija.

„Lica bez krova nad glavom mogu potražiti smeštaj u Prihvatilištu za stara i odrasla lica u Kumodraškoj ulici, a u toku prošle godine otvorili smo još jedan objekat na Vračaru. Sugrađanima kojima je potrebna ova vrsta pomoći mogu na ovim mestima da dobiju hranu, topli kutak, odeću i sve drugo što im je neophodno. Želim posebno da zahvalim zaposlenima u ovim ustanovama jer su tokom pandemije uspeli da uspostave kontrolu nad širenjem virusa korona. Preko 80 odsto korisnika je vakcinisano, poštuju se procedure, obezbeđena je zaštitna oprema, kao i sredstva za dezinfekciju. Kada su u pitanju deca, pre dve godine otvoreno je Prihvatilište za decu, gde se trenutno nalazi oko dvadesetoro dece“, istakao je Radojičić.

Gradonačelnik je takođe apelovao na sve sugrađane da kada uoče da je nekome potrebna ova vrsta pomoći, to odmah prijave nadležnim institucijama.

„Grad Beograd će preduzeti sve neophodne mere. Vrata Grada su svima otvorena“, zaključio je gradonačelnik Radojičić.

Bonus video: Požar u luci Beograd, izjava Zoran Radojičić

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare