Foto:Vesna Lalić

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je danas da je zagađenje vazduha jedno od najvažnijih tema za gradsku vlast i da kratkoročni cilj podrazumeva da se u centralnim delovima ne favorizuje automobilski prevoz, već da se preusmerava u drugim pravcima.

„U ovom trenutku je kroz akcioni plan pre svega ideja da to budu usporene zone saobraćaja, ograničenje od 30 kilometara u tim delovima grada. Da se tako ljudi demotivišu, da ne idu u centralne delove grada“, rekao je Radojičić za Radio televiziju Srbije.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kako je naveo, dugoročno je deo plana da se na obodima tih zona naprave garaže koje će omogućiti ljudima da se tu parkiraju i ne idu prema centru grada.

On je podsetio i da se radi na obilaznicama oko grada, koje će doprineti da vazduh bode bolji, kao i kupovina novih vozila za javni gradski prevoz.

„Pola veka smo imali industrijalizaciju kakvu smo imali i brigu o životnoj sredini kakvu smo imali“, rekao je Radojičić govoreći o razlozima zagađenja vazduha.

Podsetimo, Beograd i cela Srbija već nekoliko dana se nalaze u crvenoj zoni zagađenja vazduha, koji je opasan po zdravlje svih građana.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar