Foto: Newsmax Adria

Vazduh u Srbiji nije zdrav i dugogodišnje izlaganje ovakvoj vrsti zagađenja za rezultat ima to što je kod nas prosečan životni vek nekoliko godina kraći nego u zemljama Evropske unije, ocenio je klimaktolog Vladimir Đurđević gostujući u Pregledu dana Newsmax Adria i istakao da "nas ovakav vazduh lagano ubija".

„Kada je vazduh u tim kategorijama koje su crvene i ljubičaste, onda čak i direktno izlaganje u tom trenutku može imati neželjene efekte posebno kod rizičnih i ostetljivijih grupa, kao što su dece, trudnice, hronični bolesnici i starije osobe. Oni čak mogu da osete i trenutne manifestacije te izloženosti“ objasnio je on.

Foto: Newsmax Adria

On savetuje građanma da se sklone ili na neki način zaštite, posebno u danima kao danas kada su visoke koncentracije zagađenja u vazduhu.

„Mi ostali koji možda ne osetimo trenutno te posledice, mi akumuiramo to zagađenje u sebi i na kraju ćemo svi živeti nekoliko godina kraće nego što bi to mogli očekivati da živimo recimo u Francukoj ili Nemačkoj“ naglasio je Đurđević.

Navodi da ljiudi koji imaju naviku da rekreativno trče u prirodi, to ne bi trebalo da rade kada je ovakvo zagađenje.

„U ovim danima ne bi trebalo to da rade, jer tokom trčanje unosite više vazduha kroz pluća i još više akumulirate tih čestica u sebi nego što bi uobičajenom normalnom aktivnošću“ objasnio je.

Jednostavno se, kako zaključuje, ne treba bespotrebno izlagati zagađenom vazduhu, i treba što je više moguće vremena provoditi u zatvorenom prostoru.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram