Zoran Radojičić Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Podaci govore da je uvođenje kovid propusnica mera koja se pokazala delotvornom jer je u periodu od kada su uvedene značajno smanjen broj novozaraženih i istovremeno povećano interesovanje za vakcinaciju, izjavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

On je gostujući na RTS-u naveo da teško sa sigurnošću možemo da kažemo koliko jedna mera utiče na smanjenje broja zaraženih s obzirom na to da sama pandemija ima svoju dinamiku i da se ponaša nepredvidivo, prenosi Danas.

„U ovom trenutku u Beogradu je 61,88 odsto građana dobilo bar jednu dozu vakcine, 59,42 procenta dve doze, a skoro 30 procenata građana primilo je sve tri doze. Prethodnog dana 605 građana je primilo prvu dozu, a 973 drugu. Posebno je važan podatak da je od trenutka kada su uvedene kovid propusnice aplicirano oko 180.000 novih doza vakcine, što znači da je oko tri do četiri puta povećan stepen novovakcinisanih u tom periodu. To govori da je ova mera smanjila broj novozaraženih i povećala interesovanje za vakcinaciju“, naveo je gradonačelnik.

Kada je reč o kovid propusnicama, Radojičić je naglasio da su komunalni milicionari i gradski i sanitarni inspektori na terenu i proveravaju njihovu primenu.

„Tokom prethodnog vikenda 22 ekipe su bile na terenu, 49 komunalnih milicionara, 12 gradskih i 24 sanitarna inspektora kontrolisalo je 890 objekata i 435 vozila javnog saobraćaja. Od 25. oktobra iskontrolisano je oko 15.800 objekata, a kazne koje su izrečene iznose više od 11 miliona dinara. Nije cilj da kažnjavamo, ali jeste da šaljemo jasnu poruku da mere moraju da se poštuju i vidimo da su one dale rezultate“, rekao je Radojičić.

Govoreći o stanju u školama, Radojičić je istakao da moramo da obezbedimo deci sve uslove da ova školska godina bude bolja nego prethodna, ali moramo voditi računa i o epidemiološkoj situaciji.

„Beograd ima nadležnost za predškolske ustanove i prema podacima koji su mi dostavljeni u novembru je 233 dece bilo pozitivno na virus korona, 203 radnika u vrtićima, a 707 roditelja, što je značajno bolje nego u oktobru. Mislim da je pravi trenutak da deca ponovo krenu u škole. Moramo naravno pratiti situaciju i u zavisnosti od nje ponovo se prilagođavati“, istakao je Radojičić, dodavši da nema modela ni u Evropi ni u svetu koji je u potpunosti idealan.

Bonus video: Procedura kontrolisanja kovid propusnica

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare