Foto: N1

U Juri u Nišu, koja ima oko 2.700 zaposlenih, nije dozvoljeno korišćenje klima uređaja, pa ni u vreme aktuelnog toplotnog talasa, kada je u hladu izmereno više od 35 stepeni, rekli su neki od radnika te kompanije.

Oni su kazali da su sve hale pregrejane i oni prinuđeni da rade u mokrim majicama i šorcevima, ali da poslovodstvo ne reaguje na peticiju kojom su tražili da se klimatizacija uključi.

„Ove godine, klima uređaji, koje inače postoje, nisu uključeni nijednom. Već posle 10 ili 11 sati u halama je pakao, pa smo svi u majicama, koje su gola voda. Stvarno je teško, ima među nama i ljudi lošijeg zdravlja. Još nikome nije ozbiljnije pozlilo, ali je vrlo moguće da se to dogodi“, rekli su danas neki od radnika niške Jure, koji žele da sačuvaju anonimnost.

Sagovornici su kazali da su zaposleni početkom prošle sedmice potpisivali peticiju da se uključe rashladni uređaji, koja je „ubačena u kutiju za prigovore“, ali da do sada ona nije imala ikakvog efekta.

I lideri različitih fabričkih pogona su prošle subote poručili da su spremni da zaustave proizvodnju ukoliko se hale ne rashlade, ali se još uvek ništa nije dogodilo, dodali su.

„Članovi Saveta radnika razgovarali su sa predstavnikom poslovodstva, Korejancem, ali on im je rekao da svako kome se ne sviđa što klime nisu uključene ‘može da ide kući’. Pojedini menadžeri, naši ljudi, čak su kazali da smo ‘do juče skupljali seno, a sad eto hoćemo klimu’. Jedino pravo rešenje je zaustavljanje proizvodnje, ali za tako nešto sada ne postoji kapacitet, a onaj ko bi to pokrenuo bio bi kažnjen“, rekli su radnici.

Opširnije čitajte na portalu Danas.rs.

BONUS VIDEO – Anketa sa Šapčanima povodom otkaza u fabrici Jazaki

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram