Foto: N1

U fabrici "Jura" u Leskovcu danas su uzeti uzorci od oko 2.000 zaposlenih, a u nedelju će biti testirano još stotinak radnika koji se nisu pojavili na današnjem masovnom testiranju, izjavio je za portal Nova.rs gradonačelnik Goran Cvetanović, koji je i komandant kriznog štaba u Leskovcu.

On je potvrdio da su svi uzorci poslati na analizu u laboratorije u Beogradu i Nišu, ne navodeći kada će biti poznati rezultati.

Cvetanović je rekao da je testiranje najvećeg broja radnika leskovačke Jure završeno danas, navodeći da je tokom dana uzeto oko 2.000 uzorakai dodao da je u fabrici bilo 20 medicinskih timova koji su uzimali uzorke zaposlenih, a da će u nedelju 17. maja biti testirani radnici koji se danas nisu odazvali pozivu.

Foto:Vesna Lalić

Predrag Stojanović iz Samostalnog sindikata za naš portal potvrđuje da se današnjem testiranju odazvao najveći broj zaposlenih, ali ocenjuje da je masovno testiranje moralo da bude organizovano mnogo ranije.

Prema njegovim rečima, virus je počeo da se širi posle dvonedeljnog prekida rada koji je trajao do 21. aprila, navodeći da tada pravo na plaćeno odsustvo nisu koristili svi radnici, već da je i u tom periodu radilo oko 200 ljudi.

On objašnjava da su kontakti među zaposlenima neizbežni i iznosi sumnju da je virus već bio prisutan u fabrici kada se krajem aprila najveći broj radnika vratio na posao. Svoje sumnje pojašnjava činjenicama da je među zaraženima koji su na bolničkom lečenju veliki broj kolega koji nisu prekidali rad.

Fabrika od ponedeljka radi bez obzira na rezultate testiranja

Stojanović kaže da je u fabrici već napravljen radni raspored za ponedeljak 18. maj, bez obzira na to što još uvek nisu poznati rezultati testiranja. Sa druge strane, Goran Cvetanović je juče za naš portal izjavio da fabrika neće raditi sve dok iz referentnih laboratorija ne stignu rezultati masovnog testiranja i da će na osnovu rezultata biti preduzeti sledeći koraci u donošenju protivepidemioloških mera.

Međutim, posle naših saznanja da su radnici pozvani na posao, Cvetanović nam je danas rekao da za „sve u vezi sa organizovanjem rada kontaktiramo Juru“.

Portal Nova.rs menadžmentu Jure uputio je mejl sa pitanjima, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Direktor opšte bolnice u Leskovcu dr Nebojša Dimitrijević je izjavio za Nova.rs da su uzorci koji su danas uzeti od zaposlenih u Juri već „u obradi“ i da u toku noći očekuje prvu grupu rezultatata.

Takođe, potvrdio je i da određeni broj radnika tek treba da bude testiran i najavio da će kompletna epidemiološka slika u toj fabrici biti poznata tek posle svih rezultata.

Prema današnjim podacima, 32 radnika Jure nalazi se na lečenju u Opštoj bolnici u Leskovcu u kojoj je ukupno 108 pacijenata inficiranih koronavirusom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar