Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predstavnici Samostalnog sindikata kompanije Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija pozvani su sutra na sastanak u Predsedništvu Srbije na kome će zatražiti informacije o konačnom broju radnika koji su tehnološki višak u fabrici u Kragujevcu i zaštićenim kategorijama radnika.

Predsednik tog sindikata Saša Đorđević je rekao Beti da će sastanku, za koji se još ne zna vreme održavanja, prisustvovati njihova tročlana delegacija i pravnik, ali da ne zna ko će biti njihovi sagovornici.

Prema rečima Đorđevića, to bi trebalo da bude „finalna varijanta“ razgovora o statusu Fijatovih radnika.

On je ocenio da i dalje nema zvaničnih informacija o ukupnom broju radnika koji su tehnološki višak, pa će na sutrašnjem sastanku zatražiti da se objavi taj podatak.

U petak je istekao rok za prijavljivanje radnika FCA za rad u Slovačkoj, a radnici koji se nisu prijavili biće tehnološki višak i napustiće fabriku uz otpremnine.

Prethodno su 492 radnika uzela otpremnine i otišla iz fabrike.

Iako nema potvrđene podatke, Đorđević je upozorio da bi ukupno više od 1.000 Fijatovih radnika moglo da bude tehnološki višak, što, kako je rekao, nije beznačajno za grad Kragujevac.

On je dodao da u poslednja dva i po meseca iz kompanije nema informacija o ključnim stvarima koje su interesovale radnike i smatra da je to jedan od razloga što se oni odlučuju da napuste fabriku.

„Mi imamo i radnike iz zaštićenih kategorija, koji mogu da ostanu na radnim mestima, ali koji su se, ipak, odlučili da uzmu otpremnine i napuste fabriku“, rekao je Đorđević.

On je naveo da će na sutrašnjem sastanku u Beogradu zatražiti odgovor u vezi sa spiskom radnika iz zaštićenih kategorija koji je sindikat dodatno predstavio na prošlom sastanku u Predsedništvu Srbije, pored već utvrđenog spisak sa 63 radnika.

„Imamo slučaj žene, invalida rada prve kategorije, poseduje svu dokumentaciju, koja je na spisku za otpremnine, a treba da bude u zaštićenoj kategoriji“, rekao je Đorđević i naveo da će taj slučaj sutra da predstavi na sastanku u Beogradu.

Đorđević je naveo da ima i slučaj radnika kome nije isplaćena otpremnina za radni staž u nekadašnjoj Zastavi, a dogovoreno je da za taj period otpremnina bude 500 evra po godini radnog staža.

BONUS VIDEO – Radnici Fijata: „Na korak smo od rešenja!“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar