Foto: Shutterstock

Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara pozvala je danas sve učesnike u javnom prostoru da vode računa o svakoj izgovorenoj reči, navodeći da bi političari trebalo da se uzdrže od bilo kakvih neodmerenih izjava koje mogu imati posledice na sveukupnu atmosferu u društvu, saopštila je Vlada.

Istaknuto je da se posebno mora obratiti pažnja na to kako se svi akteri u javnom životu odnose prema medijima i novinarima, jer i najmanji napad na novinare može da predstavlja potencijalnu opasnost za ugrožavanje njihove lične bezbednosti.

Od suštinskog je značaja da mediji poštuju pravila profesije i da novinari u svom svakodnevnom radu poštuju Kodeks novinara i Zakon o javnom informisanju i medijima, i da oni koji pružaju javne medijske usluge poštuju odredbe Zakona o elektronskim medijima, navedeno je.

Poštujući slobodu uređivačke politike svakog medija, Radna grupa poziva sve medije da povedu računa o načinu na koji izveštavaju, načinu na koji se govori o svim akterima u javnom životu, i da se uzdrže od svake vrste uvredljivog sadržaja i da poštuju dostojanstvo svakog pojedinca.

Radna grupa u potpunosti poštuje samostalnost i nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije i duboko veruje da proaktivno delovanje ove institucije može pozitivno da utiče na medijske aktere da sa posebnom pažnjim vode računa o poštovanja svih zakona i propisa.

BONUS VIDEO: Podcast DLZ i Dragana Pećo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar