Foto: Nova.rs

U razgovoru za portal Nova.rs, dr Rade Panić osvrnuo se na izjavu dr Danice Grujičić, koja je izjavila da se u prethodnih 40 godina nije ulagalo u zdravstvo više nego sada, te da ona upravo zbog toga podržava SNS, istakavši da je bolje bilo da se Grujičić bavila samo svojom strukom.

Kako ističe dr Panić, njegova koleginica je od prvog učešća u politici na strani vlasti, odnosno na strani moći, gde se ona nalazi u poziciji da odlučuje, a kasnije to i dobro unovči.

„Ona je dugo bila kao neurohirurg i predsednica Komisije za uvođenje novih tehnologija, koja je u međuvremenu i zakonom ukinuta. Nas dvoje smo 2016. godine na Kopernikusu prvi put došli u sukob mišljenja. Ona se zalaže za američki sistem osiguranja, zalaže se da je sve privatno, što donekle i jeste intencija ove vlasti“, rekao je Panić, objasnivši da se još od 2015. radi na privatizaciji bar primarne zdravstvene zaštite, programom optimizacije zdravstva, koji treba da se završi do 2035. godine.

On je podsetio da je u ovom projektu konsultantska firma bila iz Hrvatske, a firma koja je pravila projekat iz Belgije, i da su obe firme bile prilično neupoznate sa situacijom. Ovim projektom bi se broj zdravstvenih ustanova, kojih je sada oko 300, smanjio na 120, da se obezbedi lakše „pozajmljivanje“ zdravstvenih radnika iz ustanove u ustanovu i sa radnog mesta na radno mesto. Panić je siguran da će ovo spustiti kvalitet rada i pružene zdravstvene usluge.

„Ide se ka tome da se srpsko državno zdravstvo do kraja uništi“, rekao je Panić.

Kako naš sagovornik ističe, dr Danica Grujičić je kao predsednica Komisije za uvođenje novih tehnologija odobravala kupovinu svakog novog aparata, za šta je i ona istakla da je jedna od stvari koju je vlast učinila.

„U stvari, ona je tu bila postavljena od strane ministra Zlatibora Lončara, tada ne kao kadar SNS-a, ali očigledno je, kako reče gospodin Pajtić, najbolje savezništvo ono koje proizilazi iz saučesništva“, prokomentarisao je Panić.

Prema njegovim rečima, Grujičić je odobravala kupovinu novih aparata, a pitala se i po kojim cenama i od koga se kupuju, a kakvog su oni kvaliteta saznaćemo kada se konačno otvore arhive, iako ništa što se tiče javnog zdravlja ne bi smelo da bude sakriveno.

„Bila je u istom trenutku i na dve ili tri različite pozicije, i na neurohirurgiji i na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije. Postavljena je kao direktorka kada je planirana kupovina novih aparata. Koliko je uspešna i koliko dobro organizuje posao govori i to da se prvi veliki upad virusa u zdravstvenu ustanovu desio upravo na Institutu za onkologiju i radiologiju”, rekao je Panić, dodavši da su dve medicinske sestre koje su zaposlene na Institutu davale izjave, ali je sve brzo bilo zataškano.

Panić je podsetio da se na Institutu leče pacijenti koji su najugroženiji, koji su najčešće na terapiji koja daje kao nusefekat da je imuni sistem pacijenata veoma oslabljen.

„To je poslednje mesto na koje je smela da uđe infekcija“, istakao je Panić, objasnivši da je „bilo loše rađeno, pa je virus tu prvo došao“.

Panić je rekao da postoji još mnogo stvari koje bi mogle da se kažu o dr Grujičić, ali nije doveo u pitanje njenu medicinsku stručnost.

„Ako izuzmemo to kakav je neurohirurg, a ono što se govori jeste da je vrhunski – kao što važi i za većinu nas lekara, verovatno bi bilo pametnije da smo se bavili samo svojim poslom. Za nju je to gotovo sigurno“, objasnio je Panić.

Ipak, Panić je za kraj poručio da „nas situacija oko nas često tera da se bavimo stvarima koje nisu uskostručne“, ali neko to uradi uspešno, a neko manje uspešno, neko zadržavajući etiku koju bi morao da ima svaki lekar, a neko gledajući kako da zbrine sebe.

BONUS VIDEO Državna (selektivna) borba protiv antivaksera – gosti Sandra Petrušić i Rade Panić

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare