„Putin i naučnici ne bi rizikovali svoj ugled zbog vakcine“

Društvo 16. avg. 202012:08 > 14:5510 komentara
Podeli:
Dr Ana Gligić / Foto: N1

Virusolog Ana Gligić ne smatra da je ruska vakcina protiv koronavirusa opasna po zdravlje ljudi, jer ne veruje da bi ruski naučnici, kao ni predsednik Vladimir Putin, kako je rekla, rizikovali svoj ugled.

Gligić je navela da su ruski naučnici, zajedno sa Putinom, u vakcinu protiv kovida 19 uložili svoje „ja“ i da se mora verovati onome što kažu, iako se malo zna o toj vakcini, prenela je agencija „Srna“.

Ona je rekla da je za izradu klasičnih vakcina potrebno tri godine rada, ali smatra da su ruski naučnici brzo mogli da naprave vakcinu protiv korone i kažu da je efikasna i bezbedna sa imunitetom od dve godine, ako su ranije radili na SARS-u, pa zamrzli istraživanja, a sada nastavili.

„Jedino znamo da je napravljena na jednom bezazlenom adenovirusu, koji kod ljudi izaziva običnu prehladu. Oni su iskoristili oslabljeni virus, u koji su ugradili deo sadšnjeg virusa korona koji će obezbediti stvaranje antitela a neće naškoditi organizmu. Prema tome, ova vakcina je, ustvari, genetski modifikovana“, objasnila je Gligić.

Pročitajte još:

Prema njenim rečima, glavna uloga ove vakcine je da zaustavi infekciju, da se izvrši imunizacija stanovništva i da se koronavirus svede na najmanju mjeru, te da se više ne pojavi u epidemijskoj i pandemijskoj formi.

„Nećemo je iskoreniti, ali bi trebalo da dostignemo imunitet do 60 odsto na globalnom nivou, a to ćemo dostići. Ova vakcina se daje u dve doze, znači 14 milijardi doza se daje na planeti. Ima mesta za sve proizvođače“, rekla je Gligićeva za TV Prva, a prenela je „Srna“.

Veoma važno je, istakla je, što je vakcinacija dobrovoljna, jer ako bi se išlo na obaveznu vakcinaciju, a kod nekih grupa se pojave komplikacije koje ni nemaju veze sa vakcinom, mogli bi njoj da se pripišu.

„Predviđeno je da u početku mala deca ne primaju vakcinu, jer imaju nasledni imunitet… Trebalo bi primiti i vakcinu protiv koronavirusa, ali i protiv gripa, jer ne bi bilo dobro da se udruže i grip i korona, tada može doći do komplikacija“, naglasila je Gligić.

Ana Gligić bila je šef laboratorije u vreme epidemije velikih boginja (variola vera) 1972. godine u Beogradu.

Ona smatra da je koronavirus potekao iz prirodnog žarišta, te da zbog toga ne može nikada potpuno da nestane.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar