Energetika zgrada Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Tek što je ministarska rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, izjavila "da nema potrebe za odlaganjem grejne sezone i da je sve spremno za početak", demantovali su je iz kragujevačke Gradske uprave, čije Gradsko veće je danas usvojilo odluku da se zvanični početak odlaže "najkasnije do 1. novembra".

Kragujevačka lokalna vlast je na današnjoj sednici Gradskog veća, usvolila inicijativu „Energetike“ za odlaganje početka grejne sezone.

Kako je saopšteno, ova odluka je usvojena u skladu sa prognozama dnevnih temperatura, koje su znatno iznad višegodišnjeg proseka za ovo doba godine, ali istovremeno i u skladu sa preporukama Vlade Srbije za racionalnu upotrebu i štednju energenata.

Na osnou ove odluke, Kragujevčani će morati da se strpe, po svemu sudeći do 1. novmbra i tek tada osete „kako greje gas“.

Inače, kragujevačka toplana je ove godine promenila energent za isporuku totplotne energije i sa mazuta i uglja,  prešla na gas.

Početkom oktobra‘‘Energetiku‘‘ je posetila ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i istakla da je zamena kotlova jedan od najvažnijih kapitalnih projekata u Kragujevcu, te da je ceo projekat urađen prema najsevremenijim svetskim standardima.

Projekat prelaska na ekološki prihvatljivo gorivo u Kragujevcu, vredan je 15 miliona evra, a realizovan je sredstvima od kredita kod Evropske banke za obnovu i razvoj.

Grad Kragujevac je saopštio da će, zbog odlaganja grejne sezone, na dnevnom nivou pratiti kretanje temperature, te da će građani blagovremeno biti obavešten kada se steknu uslovi za početak grejne sezone.

Takođe, najavili su i da će oktobarski računi za grejanje, biti umanjeni za broj dana bez grejanja.


BONUS VIDEO: Energetski stručnjak o odluci o početku grejne sezone

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar