Prvi grad u Srbiji koji subvencioniše kupovinu bicikala

Društvo 05. feb. 202112:50
Podeli:
Foto:TANJUG / RADE PRELIC

Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji će pružati finansijsku pomoć građanima za kupovinu bicikala, kako bi se umanjilo zagađenje. Za polot projekta, koji je pokrenula Novosadska biciklistička inicijativa (NSBI), izdvojeno osam miliona dinara za program subvencije građanima za kupovinu bicikala. Prema navodima portala Radio021, subvencije su deo plana i programa rada Gradske uprave za zaštitu životne sredine, a u okviru budžetskog fonda za zaštitu životne sredine Grada Novog Sada za tekuću godinu. 

Prema podacima NSBI, u Novom Sadu je redovnih više od 30.000 biciklista, a da bi ova cifra sigurno bila i veća kada bi se građanima pomoglo pri kupovini ovog praktičnog i ekološkog prevoznog sredstva.

“U Novom Sadu, gradu sa više od 30.000 biciklista i približno 100 kilometara biciklističkih staza, bicikl deluje kao očigledan izbor. Na bilo koje mesto biciklom je moguće stići brzo, ekonomično, parking se retko traži i zagađenje koje potiče od bicikla je praktično nepostojeće. Istraživanja koja su vršena u Novom Sadu pokazala su da se do ovog broja došlo različitim aktivnostima kojima je podsticana vožnja bicikla i da je pre 10 godina broj biciklista bio tri puta manji”, naveli su u NSBI u inicijativi koju su prople godine pokrenuli pred Vladom Srbije, a koja je od danas i zvanično odobrena.

Još uvek nije poznato na koji način će novac namenjen subvencijama biti raspoređen, ali se očekuje da će biti neki vid javnog konkursa, sa mogućnošću učešća većeg broja građana, navodi portal 021.

 

Komentari

Vaš komentar