Izrael Foto:Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Na beogradski aerodrom je oko 10 časova sleteo avion iz Tel Aviva pun državljana Srbije koji su odlučili da napuste Izrael nakon što je Hamas u subotu izveo iznenadni napad.

Prema rečima konzul Srbije u Izraelu Aleksandra Nikolića, u palnu su još dva aviona.

„Danas u Beograd iz Tel Aviva stiže avion „Er Srbije“, oznake JU-817, pun srpskih državljana. Za nekoliko desetina hodočasnika koji su ostali tamo predviđena su još dva leta, u ponedeljak i utorak“, rekao je Nikolić.

„Telefoni konzulata i amabasade Srbije danonoćno zvone i čini se sve da naši građani koji žele da odu budu što pre evakuisani“, naglasio je Nikolić za RTS.

Preman njegovim rečima, noć je protekla mirnije nego jučerašnji dan, bez sirena za vazdušnu opasnost i raketa. Sa druge strane, Nikolić ističe da je u južnom distriktu stanje veoma teško i složeno. Iako je gvozdena kupola efikasno reagovala, zabeleženo je više pogodaka u civilne objekte.

Kako je naveo, najveći broj žrtava zabeležen je u upadima pripadnika Hamasa u izraelske gradove kao što su Beri i Ofakim, kao i kibuca duž linije razdvajanja.

Pročitajte još:

Od početnog 21 žarišta šest je i dalje aktivno, mada su, kako kaže počasni konzul Srbije, ona van gradova, duž linije razdvajanja.

Nikolić je istakao da su vlasti Izraela bile potopuno zatečene napadom Hamasa koji je počeo u subotu ujutru oko pola sedam po lokalnom vremenu, na 50. godišnjicu Jomkipurskog rata.

„Vojni i bezbedonosni analitičari na najgledanijim televizijskim kanalima sa velikim ogorčenjem i teškom kritikom obrušili su se na vlasti, dok se opozicija drži solidarno, budući da je zemlja u ratu“, dodaje Nikolić.

Sve informacije iz Izraela možete pratiti u našem blogu uživo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare