Foto:N1/Shutterstock/Robson90

Srednjoškolci se polako pripremaju za prijemne ispite na fakultetima. Oni koji, umesto privatnih časova, odaberu da idu na pripremnu nastavu koju organizuju fakulteti mogu da uštede i do 30 posto.

Većina fakulteta na Univerzitetu u Beogradu organizuje samostalno pripremnu nastavu.

Uzeli smo primere nekih od fakulteta koji su najpopularniji među budućim brucošima.

Pripremna nastava iz hemije i biologije za polaganje prijemnog ispita na Medicinskom fakultetu košta 33.000 dinara.

Reč je o fondu od 60 časova.

Prijava za pripremnu nastavu ne podrazumeva istovremeno pohađanje oba predmeta, već izbor zavisi od želje samog kandidata.

Za studente koji planiraju da upišu Ekonomski fakultet, pripremna nastava je daleko povoljnija.

Na raspologanju je 15 časova, a kada se preračuna, cena po jednom je 370 dinara.

Za predmete matematika, računarstvo i informatika, osnovi ekonomije i Poslovna ekonomija, student treba da izdvoji oko 5.600 dinara.

Kada je reč o Pravnom fakultetu, budućim studentima otvorena je mogućnost da pohađaju pripremnu nastavu iz srpskog jezika i istorije, a za fond od 12 časova neophodno je izdvojiti 6.000 dinara.

Pravni fakultet Foto: Ministarstvo prosvete

Fakultet organizacionih nauka organizje pripremnu nastavu iz matematike, koju brucoši mogu koristiti i prilikom upisa tehničkih fakulteta.

Za 40 časova treba izdvojiti u proseku 30.000 dinara, što znači da je cena pojedinačnog časa 750 dinara.

PROČITAJTE JOŠ

Kada cenu uporedite sa privatnim časovima iz matemtike (od 1.000 do 1.500 dinara) , dolazi se do računice da su privatni časovi u proseku skuplji za oko 30%.

Cena pripremne nastave na Filološkom fakultetu iznosi 11.000 dinara za jedan i 16.000 za dva jezika.

Foto: N1

Za ovaj iznos studentima je dostupna online platforma koja sadrži lekcije, materijale i konsultacije, navodi se na sajtu ovog fakulteta.

Na oglasima se u proseku od 1000-1500 dinara kreću časovi upravo iz matematike.

Za razliku od pripremne nastave na fakultetu, privatni časovi se mogu odvijati individulano, uz fleksibilno vreme, a ostavljena je i mogućnost onlajn nastave, što je velika pogodnost za one buduće brucoše koji tek treba da dođu u Beograd.

Srpski jezik, koji će polagati svi koji žele da upišu Filološki, Pravni, Učiteljski ili Fakultet političkih nauka, jedan je od onih predmeta koji će budući brucoši plaćati u proseku 1.000 dinara po času.

Cene se kreću od 900 pa 1.200 dinara.

Foto: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

U nekim slučajevima, mada retko, časovi se mogu platiti oko 600 dinara.

Budući filolozi na prijemnom ispitu moraju, pored maternjeg, da polažu i strani jezik po izboru, a najveći broj kandidata odlučuje se da to bude engleski.

Na internetu profesori davanje privatnih časova oglašavaju po najrazličitijim cenama – od svega 300, preko 800, pa do 1.200 dinara.

Ukoliko je budućem brucošu umesto engleskog, potrebno dobro poznavanje nekog drugog stranog jezika, to će ga koštati od 600 do 1.200 dinara, u zavisnosti od jezika.

Tako će profesori francuskog svoje znanje unovčiti za, u proseku, 600 do 750 dinara po času, dok će poznavaoci nemačkog jezika ipak proći malo bolje – najčešće ponude časova na oglasima iznose 1.200 dinara.

BONUS VIDEO: Školarina veća za 60 hiljada: Studenti arhitekture blokirali fakultet

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar