Školski pribor Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Školska godina samo što nije počela i u toku su pripreme i nabavka đačkog pribora. To je velika stavka u kućnom budžetu, pa valja obratiti pažnju na najpovoljnije ponude i što je moguće veću uštedu pri nabavci. Računica pokazuje da polazak đaka u školu, uz kompletnu nabavku udžbenika, može da košta i do 35.000, pa će vam ovaj naš spisak najpristupačnije ponude za polazak u školu sigurno dobro doći.

Pišu Dunja Marić, Miljana Isailović, Ljubica Sokić, Milan Marković i Sanja Petrov

Beograd

Na osnovu ponuda knjižara koje smo pronašli na internetu, videli smo da najjeftinija sveska A5 formata košta 14 dinara u Tempu, dok najjeftinija velika sveska, formata A4, košta 28 dinara u istoj prodavnici.

Dakle, ukoliko je vašem detetu, u zavisnosti od uzrasta, potrebno između pet I 15 svezaka, za to ćete izdvojiti, u zavinosti od formata, od 70 do 420 dinara.

Najjeftinija pernica koju smo uspeli da pronađemo prodaje se po ceni od 169 dinara u “Deksiku”, dok najpovoljniji školski ranac košta 390 dinara u internet prodavnici “Ananas”. Ako ipak preferirate kupovinu uživo, većina brendova, poput “Pulse”-a, u ponudi ima rančeve koji koštaju 900 dinara.

Najjeftinija grafitna olovka može se kupiti za 28 dinara, te ukoliko svom školarcu kupite tri olovke, za to ćete platiti 84 dinara u “Čičak šopu”, dok najjeftiniji zarezač košta sedam dinara u prodavnici “Univerzal”.

Ukoliko je vašem detetu potreban geometrijski set, koji uključuje lenjire, trouglove I uglomer, najpovoljnije ćete proći ukoliko budete pazarili u onlajn knjižari “Moja knjižara”, gde ovaj set mmožete kupiti za 94 dinara, dok “Pulse” ovaj set prodaje za oko 102 dinara, a možete ga kupiti uživo.

Za razliku od hipermarketa, cene svezaka u knjižarama znatno su više. Tako najjeftinija sveska A5 formata u popularnoj knjižari „delfi“ košta 109 dinara, dok je velika A4 sveska najmanje 215 dinara.
Dakle, ukoliko želite svog školarca da opremite u ovoj knjižari, to će vas koštati od 545, pa sve do 3.225 dinara.

Niš

Pred početak nove školske godine knjižare i mega marketi u Nišu odlično su snabdeveni školskim priborom, ali gužvi još nema. Podavci ih očekuju za koji dan, jer kako kažu učenici, naročito onih viših razreda osnovnih škola i srednjoškolci, po pravilu koriste poslednje dane raspusta da bi kupili sveske i sve ostalo što im je potrebno za školu.

Cene školskog pribora u radnjama u Nišu više su u odnosu na prošlu godinu za 10 do 30 odsto, što nikoga ne iznenađuje s obzirom da sveopšti rast cena u Srbiji.

U knjižarama niškog „Hijeroglifa“ najveći je izbor svezaka koje koštaju između 95 i 115 dinara, ali mogu da se kupe i jeftinije i značajno skuplje.

Pernice se uglavnom prodaju po ceni od 1.000 do 1.500 dinara, dok su najskuplje blizu 2.000 dinara. Prazne futrole mogu da se kupe već za 115 dinara, ali one kvalitetnije i deci zanimljivije, koštaju oko 700 dinara.

Najveći izbor rančeva je po ceni od 4.000 do 6.000 dinara.

U mega marketu domaćeg prodajnog lanca „DIS“ sveske od 40 listova prodaju se po ceni od već 30 dinara i 52 dinara, ali je mnogo veći izbor skupljih koje koštaju 85 ili 120 dinara.

Pernice u ovoj radnji koštaju uglavnom oko 1.000 dinara.

Školski pribor u Nišu kupi i na tezgama na pojedinim pijacama, ali su cene približno iste kao u knjižarama i mega marketima.

Čačak

Čačani kažu da svoje đake pred početak škole najviše snabdevaju priborom iz „Pepka“ i „Lagune“, a pojedini u „kineskim Robnim kućama“. Ali su cene različite.

„Ja imam đaka prvaka. Anatomski ranac sa dečijim motivima sam platila oko sedam hiljada dinara. Sveske nisu bile skupe, najjeftinije su u „Pepku“, ali tamo nemaju motivi koje moj sin hoće“, kaže Gordana iz Čačka, napominjući da ih je plaćala oko 200 dinara. Ona kaže da ima rančeva i do hiljadu RSD, ali obzirom da su mala deca u pitanju i težinu knjiga i pribora, neophodno je kupiti nešto kvalitetnije.

Prema njenim rečima, flomasteri se kreću od 200 do 600, 700 dinara u zavisnosti od pakovanja, proizvođača i broja boja u paketu.

„Pernice staju od hiljadu do dve hiljade RSD, blokovi od 80 do 200, a sveske su do 250, ali u „Pepku“, objašnjava naša sagovornica.

Proverili smo cene i u „Laguni“, ali su one paprene. Istina, imaju i, kako tvrde Čačani, najbolju robu. Majke, bake, tate i deke predškolaca uglavnom kupuju takozvane mozgalice za decu koja se pripremaju da krenu u septembru u predškolsko.

„Imam unuku koja polazi u predškolsko. Sa namerom sam otišla u tu knjžaru, gde i sama kupujem knjige i imam njihovu karticu pa dobijam i popust. Kupila sam dve sjajne mozgalice kako bi moja ljubimica pisala slova i brojeve. Platila sam 1100 dinara. Napravljene su tako da deca uče kroz igru sa motivima Maše i medveda, Ane i Elze i prezadovoljna sam“, ispričala nam je baka Ljubinka.

Sve u svemu, u Čačku, ima pribora i knjiga, a da li će biti i para, to roditelji najbolje znaju. Oni sa kojima smo razgovarali, uglavnom, se odlučuju da uzmu sve na jednom mestu pa plate čekovima na rate ili posredstvom administrativne zabrane.

Kraljevo

Nebojša Lešević, poslovođa knjižare Službenog glasnika u Kraljevu, kaže da su se roditelji ove godine ranije počeli sa pripremama za novu školsku godinu. Ali, i interesovanje je veće ove godine.

Sveske se kreću od 60 do 120 dinara, pernice od 800 do 3.500 dinara, a rančevi od 3.500 do 8.000 dinara.

„Globalizacija je pogodila i knjižarstvo. Ove godine je cena pribora viša za 10 do 20 odsto. Mi smo se potrudili da to ublažimo nekim akcijama. Na pojedine artikle imamo popust od 10 do 20 odsto. Kupovina čekovima i administrativnom zabranom do šest rata“, kaže Nešović.

U knjižari „Milenijum“ iz Zaječara, koja ima svoju radnji u Kraljevu, kažu da su i oni ove godine pripremili određene akcije i popuste za školski pribor.

Vranje

Iako su u lokalnim knjižarama cene školskog pribora, posebno kada se radi o sveskama, kompletima za bojenje, blokovima, grafitnim olovkama i bojicama niže u odnosu na ponudu u većim marketima, danas smo zatekli poprilično ispražnjene rafove u supermarketima na kojima su stvari za školu.

Kako su nam objasnili radnici jednog većeg poznatog lanca, roditelji kod njih najčešće pazare školski pribor odjednom i neretko plaćaju čekovima.

Sveske manjeg formata (A5) od 60 lista koštaju između 79 i 99 dinara, one veće (A4) su između 129 i 259 dinara, kompleti lenjira su između 129 i 299 dinara, dok su najskuplji rančevi, čija cena u većim marketima nije manja od 1800 dinara.

Zanimljivo je da su pune pernice trenutno na velikom sniženju, te su one koje su donedavno bile 700 dinara, sada oko 280 dinara. Prazne, obične futrole su oko 400 dinara.

U knjižarama je situacija drugačija i jeftinije su. Prazne pernice su od 210 do 1000 dinara, pune između 600 i čak 1.800. Najskuplji su rančevi, te su u nekim knjižarama i oko 6.000 dinara, dok se najjeftiniji može naći za 1.500 dinara.

Grafitne olovke su između 25 i 90 dinara, hemijske koštaju između 20 i 150 dinara. Sveske manjeg formata sa mekšim povezom su oko 35 dinara, mada ima i onih od oko 100 dinara, dok su sa tvrdom „koricom“ između 150 i 260 dinara.

Najjeftinije vežbanke su oko 40 dinara, notne sveske oko 60, a blokovi za crtanje u zavisnosti od dimenzija su između 60 i 200 dinara.

Najjeftiniji kompleti vodenih boja su oko 180 dinara, drvene bojice koštaju između 120 i 450 dinara, cena flomastera je u istom rangu, dok su tempere između 240 i 530 dinara.

Redovi ispred knjižara pred početak školske godine

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare