U Beogradu se večeras održao još jedan protest ženskog kolektiva Ženska solidarnost, na kojem je bilo nekoliko stotina građanki i građana.

Protest je počeo oko 21 sat, a okupljeni uzvikuju „Noć nam se duguje“, „Besne i slobodne“ i „Žene neće ćutati“.

Učesnice i učesnici protestnog skupa nose transparente na kojima piše „Ove veštice ne gore“, „Besne žene večeras pale grad“ i „Volim noć, volim mrak, patrijarhat je rak“.

„Svi znamo da žene nisu bezbedne i da se ne osećaju bezbedno ni na poslu, fakultetu, ni na ovim neosvetljenim ulicama. Mi smo te žene koje je društvo izneverilo po ko zna koji put. Često me pitaju zašto sam besna feministkinja i zašto sam ljuta? Zato što institucije ne reaguju na nasilje“, rečeno je na početku skupa.

Okupljenima se obratila i Jelena Riznić iz Ženske solidarnosti.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Mi znamo da nijedna noć nije bezbedna za nas, ali želimo da poručimo da ova noć i ulice pripadaju nama. Institucije nas ne slušaju, policija nam ne veruje kad kažemo da smo doživele nasilje, zato moramo da budemo glasne da nas čuju. Večeras želimo da blokiramo i osvetlimo ovaj grad za sve one žene koje trpe nasilje, a nisu večeras ovde.“, rekla je ona.

Nakon njenog govora, učesnici i učesnice protesta uključili su lampe i svetiljke, a na kolovozu su ispisale „Žene neće ćutati“, a zatim je protestna kolona krenula sa šetnjom.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Gov** jedno kako smeš“ i „Gasi Informer“, uzvici su učesnika protesta.

„Pre skoro 30 godina neke feministkinje su izašle na protest. Mi 30 godina kasnije protestujemo zbog iste stvari nasilja i nepravde. Istorija nasilja je istorija naše borbe“, rekla je Riznić ispred Skupštine Srbije, gde je došla protestna kolona.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Večeras smo ovde zato što se rodimo i odrastamo sa saznanjem da opasnost vreba sa svih strana. Zato što nam pričaju da moramo da nosimo suzavac, da moramo da pazimo na suknje i pazimo kome verujemo. Ali nas ne zlostavljaju zbog naše suknje ili tona našeg glasa već zato što biraju da vrše nasilje. Ovde smo zbog svih žena koje su ubijene, a u poslednjih deset godina ima ih 500. Ovde smo zato što nas država ne čuje i moraćemo da budemo glasne. Biramo da verujemo svim ženama, jer je solidarnost naša snaga“, dodala je Riznić.

Na protestu se obratila i novinarka Jovana Gligorijević.

„Pre nekoliko dana odmah nakon prvog protesta smo čule od Olivere Zekić da medije prodaju krv, suze i smrt. Neću da vas lažem i mene su tako probali da nauče, ali sam brzo shvatila da tako ne sme i ne može. Dosta nam je medija koji zarađuju na ženskim suzama, ženskoj smrti“, rekla je ona i dodala:

„Pokušali su da zarade na vašem strahu i zato smo besne i nedeljama na ulici. S pravom se plašimo, nismo bezbedne na ulici, poslu i gradskom prevozu. Najtužnije je što smo najnebezbednije u svojim domovima i baš zbog toga ne damo nikome da zarađuje na našem strahu.“

Gligorijević je u svom govoru pozdravila žene iz Bosne i Hercegovine koje su danas takođe na ulici.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Dragane Vučićeviću, obraćam ti se u ime svih časnih novinarki i novinara, što ti nikad nećeš biti. Mi časni nikada nećemo imati tvoje tiraže i novac, ali nas niko nikad neće udariti u zadnjicu nogom i nazvati izmetom. Najviše bih na svetu volela da se tvoje ime zaboravi, ali između toga da me pamte kao što će tebe pamtiti i potpunog zaborava, biram potpuni zaborav“, poručila je Gligorijević.

Aktivistkinja Nataša Elenkov rekla je da još kao devojčice „saznaju da okolina nije naklona prema njima zato što su žene. Ističe i da odrastaju sa strahom od nasilja.

„Hoćemo da život bez straha i nasilja postane standard, a ne izuzetak. Već su počeli sa narativom da nas plaća Soroš i Zapad. Kakav Soroš i Zapad, ja sam feministkinja sa juga Srbije i ovde sam zato što mi je dosta. Odrasla sam u Leskovcu, u ulici gde je žena u svakoj trećoj kući trpela nasilje. Nasilje je uvek izbor nasilnika, jer da nasilje može da se izazove ova država bi bila spaljena“, rekla je ona.

Aktivistkinje su zapalili vatru u kofi, u koju bacaju papire sa imenima nasilnika uz povike „Pali g***a“.

Sve žene koje žele mogu da spale ime svog nasilnika.

Na kraju protesta je poručeno da glavni i odgovorni urednik „Informera“ Dragan Vučićević „ima dve nedelje da ispuni zahteve ili će se videti ponovo“.

Okupljeni zahtevaju da se intervju sa serijskim silovateljem ukoni sa mreža, da ga „Informer“ ukloni sa Jutjuba, a „Blic“, „Alo“ i „Mondo“ uklone tekstove sa portala.

„Da vlasti prekinu da finansiraju medije koji na neetički način izveštavaju o nasilju nad ženama. Da Ministarstvo usvoji registar silovatelja i pedofila i regiatar nasilnika, jer kad su na slobodi ponavljaju delo“, zahtevi su protesta.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Aktivistkinje traže i da svi mediji poštuju smernice za izveštavanje o nasilju nad ženama.

Na protestu je poručeno da ako se u naredne sve nedelje ne skine snimak intervjua uslediće radikalizacija protesta.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Podsetimo, prethodna dva protesta Ženska solidarnost organizovala je ispred redakcije „Informera“, nakon što je taj tabloid objavio intervju sa serijskim silovateljem.

Ovaj intervju uznemirio je javnost u Srbiji, a Ženska solidarnost organizovala je proteste tražeći da se, između ostalog, skine sporni intervju sa interneta.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

****

BONUS VIDEO – Organizatorke protesta ispred Informera – revoltirane predsednikovom izjavom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare