Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Predstavnici pokreta Opre Roma protestovali su danas u Beogradu, ispred zgrade Ministarstva rudarstva i energetike, jer Romi u jednom niškom naselju i dalje nemaju struju.

Prethodno su, kako su izjavili, razgovorali sa šefom kabineta ministarke rudarstva i energetike u vezi sa ponovnim puštanjem električne energije porodicama u Nišu i obavestili ga da problem nije rešen.

Predstavnik pokreta Stevica Nikolić rekao je da su se ranije obraćali vlastima u Niša i da su ih oni uputili na ministarku energetike Dubravku Đedović, ali da sa njom nisu uspeli da razgovaraju.

„Naši zahtevi bili su jasni, da ponovo dobiju struju porodice u Nišu. Ovde se okupilo dosta ljudi, ima starijih, ima dece, ali mi iz pokreta Opre Roma ostaćemo ovde i vršiti pritisak dok ne dobijemo odgovor šta će biti sa strujom“, rekao je Nikolić.

Članica Opre Roma Andrijana Mikulović je rekla da je problem nastao zbog „starih dugova“ prethodnih vlasnika kuća i jer mnoge porodice nemaju svoje brojilo.

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

„Zahtevali smo da se ti dugovi obrišu jer postoji Zakon o zastarelosti potraživanja. Iz Ministarstva nam nisu izašli u susret, ali ostaćemo ovde dok ne dobijemo konkretan odgovor ili neki drugi predlog rešenja“, rekla je Mikulović.

Pored porodica iz Niša među okupljenima su, kako su kazali novinarima, i stanovnici drugih gradova koji nemaju električnu energiju.

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Stanovnici niškog romskog naselja „12. februar“ su u oktobru, u Nišu protestovali jer im je struja bila isključena pre nekoliko meseci.

Tada su rekli novinraima da u mraku žive 24 porodice sa oko 200 ljudi, od kojih je 99 odsto korisnika socijalne pomoći.

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović je rekla da je problem sa strujom u tom naselju dugogodišnji i da su propali svi dosadašnji pokušaji grada i Elektrodistribucije da bude rešen.

Prema njenim rečima, stanovnicima naselja struja je isključena i 2019. i tada su potpisali ugovor o reprogramu, ali ga nisu poštovali.

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

„Oni su se tada obavezali da redovno plaćaju tekuću potrošnju i da mesečno plaćaju 2.000 dinara za zaostale dugove, bez nagomilanih kamata. Plaćali su samo mesec ili dva i od tada više ništa“, rekla je ona.

Kazala je da je i pored kršenja ugovora o reprogramu, napravljen kompromis i da je devet brojila 2020. priključeno na mrežu, ali je, kako je dodala, brzo ponovo nastao problem zbog nelegalnog priključenja.

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Dodala je da im je bilo ponuđeno da reše problem ozakonjenja objekata, što bi im omogućilo da podnesu zahteve za nova brojila i da dobiju struju, a oni su, kako je kazala, doneli neka dokumenta, a onda odustali.

BONUS VIDEO – Romi iz Niša kreću ka Beogradu: Protest zbog struje