Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Poziv na građanski i nestranački protest protiv prekomernog zagađenja u Boru iz pogona kineske kompanije Ziđin, koji je putem društvenih mreža zakazan za subotu, 19. septembra u 10.00 sati ispred Kapija grada, nije prijavljen i ne postoji organizator protesta, potvrđeno je Beti.

Putem društvenih mreža Borane je na protest pozvala organizacija „Eko East“, a Dalibor Jović, koji je ispred organizacije „Borani za Bor“ trebalo da prijavi skup policiji, to je i učinio, ali potom i povukao prijavu.

Kao razlog zbog čega je to učinio, naveo je da mu je zaprećena kazna od 500.000 dinara ukoliko se okupljeni ne budu pridržavali mera koje su propisane u borbi protiv koronavirusa.

„Nisam siguran da mogu da kontrolišem ponašanje okupljenih“, rekao nam je Jović.

Na osnovu svih činjenica, zakazan protest će biti spontan, ne zna se ko će i o čemu govoriti, kako će se formulisati zahtevi prema zagađivaču, da li će biti šetnje do Direkcije kompanije, ili čak ispunjeni zahtevi pojedinaca na društvenim mrežama koji su predlagali radikalniji pristup – blokadu puteva za kamione koji dolaze u Bor za potrebe „Ziđina“.

Nezvanično se saznaje da je jedan od planova da kolonu okupljenih Borana do direkcije „Ziđin“ predvode majke sa decom, gde će se uručiti zahtev za hitni prestanak zagađenja.

Podršku protestu dao je sindikat „Nezavisnost“ Ziđin, dok nam je u Samostalnom sindikatu samo rečeno da su protiv zagađenja.

Od 2019. godine, kada je kineska kompanija Ziđin postala većinski vlasnik RTB Bor, zagađenje sumpor-dioksidom se često dešava, a granične vrednosti tog gasa su i do 111 puta bile veće od zakonski propisanih 350 mikrograma po metru kubnom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare