Bor se guši: Koncentracija štetnih gasova veća od dozvoljene

Društvo 11. sep. 202008:02
Podeli:
Foto: Shutterstock

Sumpor-dioksid, nikl, olovo, arsen, živu građani Bora svakodnevno udišu u količinama iznad dozvoljenog, što je posledica rada topionce i fabrike sumporne kiseline, zaključak je studije Agencije za zaštitu životne sredine za 2018. i 2019. godinu.

Agencija za zaštitu životne sredine registrovala je prekoračenje koncentracije sumpor-dioksida na sva četiri merna mesta u gradu. Najveće zagađenje beleži se na mernom mestu „Gradski park“.

Građani kažu da Bor jeste zagađen grad, i to veoma zagađen, i ljudi se guše u Boru i preko dana i nekako, ali uveče kad puste neki smrad, ne dao ti bog.

Pročitajte još:

I u Borskom udruženju građana „Izbor postoji“, ukazuju da je nivo čestica u vazduhu mnogo iznad dozvoljenenog.

„Mi prelazimo po deset puta granice sumpordioksida, prelazimo po dvesta puta granice Arsena, to je nešto što je neverovatno za bilo koji grad u Evropi. Ja se nadam da će to moći i ovde da bude rešeno“, kaže Irena Živković – udruženje građana „Izbor postoji“.

U pilot-studiji Agencije za zaštitu životne sredine navodi se da je u gradu Boru povećana opasnost od obolevanja i smrtnosti kod oba pola.

„Svake godine otkrijemo oko 70 novoobolelih od atme i Haugetea, i to je samo dodatni broj, na broj prethodno dijagnostikovanih pacijenata. Što se tiče karcinoma pluća, svake godine imamo od 30 do 40 novoobolelih“, kaže Nela Mitić, načelnik grudnog odeljenja Borske bolnice.

Problem zagađenja vazduha Boru prisutan je više decenija, a Borani se nadaju da bi Studija Agencije za zaštitu životne sredine mogla da ubrza njegovo rešavanje.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar