Protest poljoprivrednika u Rači Foto: Nova.rs

"Predsednik Vučić najavljuje uvoz brašna, graška i pasulja, a sve to može da proizvede srpski seljak, pa još i da izvozimo", kaže za Nova.rs Milan Milošević iz Rače, nezadovoljni poljoprivrednik, koji danas sa oko 50 šumadijskih proizvođača protestuje u Rači.

Traktori, kombajni i druge poljoprivredne mašine, danas su na ulici. Poljoprivrednici za naš portal kažu, „crveno je slovo, pa nismo na njivi“, ali dodaju i da je odavno upaljen crveni alarm za opstanak srpskog seljaka.

Ne odustaju od zahteva da država subvencioniše cenu dizela, poveća subvencije po hektaru i utiče na smanjenje cene azotnih đubriva. Sa tim zahtevima danas će posle protesta uputiti i zvanični dopis Ministarstvu poljoprivrede.

Podsećaju da je jedina reakcija države, otkako su poljoprivrednici iz raznih delova zemlje, pred početak prolećne setve podigli glas, bilo zamrzavanje cene dizela na 179 dinara po litru.

Za Milana Miloševića iz Rače, takav potez je, kaže, šamar svim poljoprivrednicima i poigravanje sa realnim zahtevima koje imaju prema državi.

„Za nas ne znači ništa da nam dizel bude jeftiniji pet ili 10 dinara. Ovo je bruka i sramota što su uradili. Naš zahtev je jasan i mi hoćemo regresiranu cenu koja postoji u svim zemljama u okruženju“, kategoričan je on.

Prema njegovom mišljenju, trenutna agrarna politika koja postoji u našoj zemlji, nesumnjivo vodi ka gašenju malih proizvođača, koji su, kaže on i najbrojniji.

„Mi smo svi prezaduženi još od jesenje setve. Sada nam nude navodno beskamatne kredite, ali nije tako. Već u startu nam obračunavaju 1,5 posto za obradu kredita, a nisu do kraja ni precizirani drugi uslovi. Minimalni iznos je 600.000 dinara, tako da su u startu otpisani ljudi kojima je možda potrebno 100 ili 200 hiljada da zatvore neku svoju računicu. Tim ljudima ne preostaje ništa drugo, nego da se ugase“, kaže Milan.

Protest poljoprivrednika u Rači Foto: Nova.rs

On ističe i da je bavljenje poljoprivredom u trenutnim uslovima „kockanje“, jer nema nikakvih zagarantovanih uslova za otkup njihovih proizvoda. Objašnjava da cene ulaznih sirovina i repromaterijala vrtoglavo skaču, a da sa druge strane poljoprivredni proizvodi od kojih treba da prežive, gube na vrednosti kada dođe do otkupa.

„Srpski seljak može sve da proizvede i sve možemo da izvozimo, ne treba nam uvoz brašna i pasulja. Samo tražimo uslove koje imaju države u okruženju. Ako ova vlast ne zna da napiše takve zakone, neka pitaju kolege iz okruženja kako se to radi ili neka prepišu njihive. To je bar prosto. Ovako, sve što rade vodi ka tome da se poljoprivreda ugasi. Mi to ne želimo da dozvolimo i nećemo umirati u tišini“, zaključio je naš sagovornik.

Protest poljoprivrednika u Rači Foto: Nova.rs

Poljprivrednicima iz Rače, danas su se pridružili proizvođači iz Batočine, Lapova i Smederevske palanke. Oni protestuju na izlazu iz Rače, na raskrsnici koja vodi ka Topoli i Smederevskoj Palanci. Saobraćaj nisu blokirali, ali najavljuju da će biti primorani i na takav potez, ukoliko država ne bude reagovala na njihove zahteve.

Bonus video: Završen protest vaspitača, poručili da borbu nastavljaju kroz institucije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar