U selu Roćevići kod Kraljeva, u znak solidarnosti sa poljoprivrednicima iz Braničevskog okruga, održan je protest zbog drastičnog poskupljenja cene veštačkog đubriva, ali i poskupljenja semena, goriva i sredstava za zaštitu bilja. Kažu da su poskupljem pogođeni svi. I veliki i mali poljoprivredni proizvođači.

Pred svaku setvu poljoprivrednici traže najpovoljniju računicu i kažu da bi ove godine setva mogla da bude do 70 odsto skuplja od prethodne. Enormni rast cene gasa utrostručio je cenu veštačkog đubriva.

Protest poljoprivrednika kod Kraljeva Foto: Nova.rs

Ove godine od upotrebe prehrane mogli bi da odustanu čak i farmeri koji imaju do pet hektara zemlje, a takva je većina ratara u Srbiji.

Zbog toga je održan protest u selu Roćevići kod Kraljeva. Na njemu su se okupili poljoprivrednici iz ovih krajeva koji je poznat po stočarstvu i voćarstvu.

Protest poljoprivrednika kod Kraljeva Foto: Nova.rs

„Ovde se ne radi o velikim ili manjim poljoprivrednim proizvođačima. Svi smo pogođeni ovim poskupljenjem. Država mora da pomogne subvencijama. To što su oni odlučili da uvoz đubriva oslobode carine i da nam ponude beskamatne kredite kod banaka nije nikakva pomoć. Šta ću ja da radim ako mi propadne rod. Kako ću vratiti kredit“, kaže Predrag Veljković iz Roćevića.

Protest poljoprivrednika kod Kraljeva Foto: Nova.rs

Poljoprivrednik Aleksandar Urošević kaže da će ih posebno pogodito poskupljenje dizela. Jer, prema njegovim rečima, zbog konfiguracije terena, koji je brdsko – planinski, daleko je veća potrošnja goriva.

„Većina se žitarica se proizvede zbog prehrane stoke. Ali, i zbog voća. Plašim se da će mnogi odustati od semena i đubriva. I uzdaće se u sreću. Ako ih pogodi loše vreme, onda će biti gotovi. Neće moći da se oporave godinama“, objašnjava Urošević.

Rast cene dizela bio je dodatni udar na poljoprivrednike, nakon poskupljenja veštačkog đubriva. Derivati nafte i mineralna đubriva zaslužni su, tako, za gotovo trećinu troškova poljoprivredne proizvodnje.

Protest poljoprivrednika kod Kraljeva Foto: Nova.rs

Stručnjaci upozoravaju da bi odustajanje od prihrane useva i đubrenja zemljišta moglo da desetkuje rod. U Srbiji se nekada đubrivo proizvodilo u sedam fabrika, a danas u tri, koje podmiruju svega trećinu domaće potrošnje.

U poslednjih četrdesetak godina, ovo je četvrta kriza sa mineralnim đubrivima kod nas. Svaki put bila je posledica skupih energenata.

BONUS VIDEO: Zamenio Beograd za selo predaka i gaji industrijsku konoplju

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar