Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Sindikat lekara i farmaceuta organizuje 15. februara u 12.05 protest pre Vladom Srbije da bi ukazali na veliki broj lekara, i uopšte zdravstvenih radnika, umrlih tokom pandemije koronavirusa, najavio je za Nova.rs predsednik tog sindikata Rade Panić.

„Situacija je tako teška da smatramo da je protest održan uz sprovođenje svih epidemiloških mera manji problem nego to što se dešava u zdravastvu i koliko je zdravstvenih radnika preminulo“ ističe Panić.

Kako je Nova.rs već pisala, u nedelju je čevtoro lekara umrlo u jedom danu od posledica kovida 19. Prema podacima Sindikata lekara i farmaceuta, od početka pandemije umrla su 93 lekara. 

„Na žalost, još dosta kolega je na lečenju, neki od njih u teškom stanju i bojim se da će broj žrtava biti preko sto“ navodi Panić.

Prvi zahtev protesta, prema njegovim rečima, biće da se porodicama svih zdravstvnih radnika, koji su preminuli od kovida 19, a u tom trenutnku su bili u radnom odnosu dodele nacionalne penzije.

„Moramo da podsetimo na umrle kolege i upozorimo nadležene da učine sve da zaustave stradanje zdravstvenih radnika“ naglašava predsednik Sindikata lekara i farmaceuta.

On ističe da će većina zahteva, koji treba još detaljno da formuliše glavni odbor Sindikata na svojoj sednici 5.februara, biti usmerena na problem velikog broja umrlih zdravstvenih radnika, ali da planiraju da traže i da se kovid 19 proglasi profesionalnom bolešću, kao i da se „u radni odnos primi većina mlađih kolega koji su nezaposleni da bi se rasteretili postojeći lekari“.

Ukoliko se kovid 19 proglasi profesionalnom bolešću, prema njegovim rečima, to će za lekare značiti više različitih beneficija, kao što su ostvarivanje prava na naknadu štete, pravo na dodatne preventivne i rekreativne dane odmora, kao i definitivno zakonsko regulisanje prava na sto odsto naknade za bolovanje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare