Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje, Doma zdravlja, Kovid centra i Opšte bolnice Novi Pazar, danas je od posledica koronavirusa umrla jedna osoba u kovid centru Novi Pazar. Na Fejsbuku se pojavila fotografija sa šest umrlica za jučerašnji dan u Novom Pazaru, a građani smatraju da se još uvek skrivaju podaci o broju preminulih.

Baš iz tog razloga građani su se okupili ispred uprave Doma zdravlja Novi Pazar i Dijagnostičkog centra u kojem je smeštena kancelarija kordinatora Opšte bolnice Novi Pazar dr Mirsada Đerleka i organizovali protest protiv rukovodioca bolnice, Vlade Republike Srbije i predsednika Vučića.

Protestu je prisustvovalo oko 50 građana. Među njima je bio i arhitekta Semir Poturak, koji je rekao da na građane postoje postoje razne vrste pritisaka.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

„Ovo je sami početak građanskih protesta u Novom Pazaru, tako da će biti potrebno vremena da se građani naviknu na ovakavu vrstu aktivizma. Pomalo sam i razočaran, jer dnevno mi stiže preko 10 poruka sa raznim informacijama o dešavanjima u bolnici, a kad treba da se javno izađe, onda nema nikog ko bi smeo da stane i jasno kaže ono što je video“, dodao je Semir.

Građani su nosili kartonske parole na kojima su ispisali razne poruke, neke od njih bile su „Gde su testovi iz Turske?“, „Zašto sakrivate broj preminulih“, „Hoćemo u Kragujevac, tamo se manje umire“…

Aladin Paučinac, jedan je od organizatora ovog protesta, rekao je okupljenim medijima da je vreme da se stane na kraj svim dešavanjima u Opštoj bolnici Novi Pazar, da građani žele da znaju istinu i da je sramotno ponašanje kordinatora Đerleka, koji, kako je rekao, „neprestano obmanjuje javnost u ovom gradu i zemlji“.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

„Mi Bošnjaci i građani Novog Pazara uopšte nemamo svoje političare, sva tri lidera i sve političke opcije su izdale narod i ovaj grad. Kalkulišu sve vreme i žele da novi direktor bolnice bude neko iz njihovih redova, niko od njih nije hteo da stane uz svoj narod“, rekao je Paučinac i naglasio da će već u ponedeljak ponovo organizovati sličan protest, sve dok se stanje ne promeni.

On se zahvalio dijaspori, jer je njihova pomoć bila presudna u borbi protiv ovog virusa – u suprotnom bi, kako je rekao, „imali bismo na hiljade mrtvih“.

„Turska, dijaspora, Bosna su dali mnogo a Srbija minimalno, to je važna poruka koju nam je država poslala, i mi to nećemo zaboraviti“, naglasio je Paučinac na kraju svog obraćanja novinarima.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Marko je na protest došao sa svojom devojkom.

Žao mu je što je narod uplašen i ucenjen poslovima, pa ne sme da se odazove na ovakve proteste, „koji su ključni za ovaj grad i život u njemu“.

„Umirali su i Srbi i Bošnjaci, ovo je stvar ove čaršije i ovog grada, nema ovo veze sa bilo kojom strankom. Ovo je naša stvar, izgubili smo svoje sugrađane i trebalo je da nas bude mnogo više“, rekao je Marko za naš portal.

„Na Fejsbuku su građani u velikom broju delili pozive za protest i potvrđivali svoje prisustvo na protestu, ostaje pitanje da li su građani Novog Pazara toliko uplašeni da i pored smrti svojih najbližih ne smeju da izađu i kažu –  dosta je bilo ovakvog ponašnja prema ovim ljudima ovde“, rekao je jedan od protestanata koji je bio vidno razočaran malim odazivom građana.

Aladin Paučinac je na kraju protesta poneo sve poruke koje su građani nosili i ostavio ih ispred dijagnostičkog centra, zamolio obezbeđenje da ne bacaju poruke kako bi ih kordinator OB Novi Pazar video i možda odgovorio na neka od pitanja koje si mu građani dostavili.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar